Zapečená vejce s klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Zapečená vejce s  klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche  Foto:
Zapečená vejce s klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche
Foto: Vejce na 100 způsobů

Tento pokrm má svoji prapůvodní domovinu na Středním východě. V různých obměnách se ale servíruje jako snídaňové menu v kavárnách po celém světě. Můžete ho ale podávat i jako výtečnou večeři!

Článek

Cuketová pizza s vejcem  Foto:

16 receptů s vejci, které si s chutí připravíte (nejen) k večeři!

Ať už jste fanoušci pojídání vajec k snídani, či nikoliv, z našich receptů si rozhodně vyberete. Tato jídla jsou totiž ideální i k večernímu hodování a navíc jsou...
Suroviny
vejce 4 ks
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
turecký chléb
Klobásková omáčka:
olivový olej 1 lžíce
malá červená cibule, najemno nasekaná 1 ks
klobásky chorizo, nakrájené na 0,5cm kolečka 120 g
konzervovaná soudková rajčata 400 g (1 plechovka)
hnědý cukr 1,5 lžičky
chilli vločky 1/4 lžičky
badyán 2 hvězdičky
pomerančová kůra 1 proužek
bazalkové lístky, natrhané 12 ks
Houby:
máslo 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
žampion portobello, nakrájený 1 ks
Citronový dip:
crème fraîche nebo zakysaná smetana 150 g
citronová kůra, strouhaná 1/4 lžičky
Postup
1

Začněte s klobáskovou omáčkou. Na velké silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej a lehce na něm asi 7–10 minut smažte cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a klobásku chorizo a smažte, než začne klobása hnědnout a uvolňovat tuk. Přidejte ¼ hrnku vody a zbývající suroviny kromě bazalky. Osolte a opepřete. Poté zvyšte teplotu a přiveďte omáčku k varu. Teplotu opět snižte a duste 20–30 minut. Omáčka by měla mezitím zhoustnout. Dejte pánev stranou, vyjměte badyán a pomerančovou kůru, a naopak vmíchejte listy bazalky.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Na jiné pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo a olivový olej, přidejte nakrájený česnek a pomalu ho 2–3 minuty smažte. Poté pánev sundejte ze sporáku.

4

Nakrájené houby přeneste na připravený plech (buď na vymazaný plech, nebo na plech vyložený papírem na pečení) a přelijte je česnekovým olejem z pánve. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut.

5

Mezitím si připravte citronový crème fraîche. Všechny uvedené suroviny smíchejte v misce. Tu poté zakryjte a pokračujte v přípravě omáčky.

6

Omáčku s klobáskou chorizo začněte opět při nízké teplotě přihřívat. Přidejte do ní pečené houby. Ve směsi na pánvi vytvořte čtyři důlky, do kterých rozklepněte postupně čtyři vejce. Přikryjte a smažte asi 15–20 minut, než jsou vejce hotová. Žloutky by přitom měly zůstat pořád trochu tekuté. Opepřete. Servírujte s tureckým chlebem a citronovým crème fraîche.

Zapečená vejce s  klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche  Foto: Zapečená vejce s klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche , Foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama