Zapečená mléčná rýže se švestkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zapečená mléčná rýže se švestkami Foto:
Zapečená mléčná rýže se švestkami
Foto: archiv Gurmet

Tenhle nákyp můžete připravit i ze zbylé uvařené rýže, kterou podusíte 6 minut v hrnku s mlékem, citronovou kůrou, máslem a cukrem.

Suroviny
kulatozrnná rýže 220 g
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
mléko 400 ml
máslo + 1 lžíce na vytření misek 1 lžíce
vejce 2 ks
švestky z kompotu 600 g
strouhanka 3 lžíce
citronová šťáva 2 lžíce
Postup
1

Rýži nasypte do kastrolu, přidejte citronovou kůru, 2 lžíce cukru, mléko a máslo. Vařte na velmi mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut.

2

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ten po lžících zlehka přimíchejte ke žloutkům, abyste pěnu nadlehčili. Promíchejte ji s uvařenou rýží.

3

Misky na zapékání vytřete máslem a naplňte do poloviny rýžovou směsí. Poklaďte ji švestkami a doplňte rýží.

4

Naplněné misky posypte strouhankou promíchanou s citronovou šťávou a pečte 10 minut.

Zapečená mléčná rýže se švestkami Foto: archiv Gurmet

Zapečená mléčná rýže se švestkami. Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama