Zapečená míšeninka v lasturách

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Zapečená míšeninka v lasturách Foto:
Zapečená míšeninka v lasturách
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Začátkem minulého století byli ve vánoční čas jako pochoutka či předkrm velmi oblíbení šneci po francouzském způsobu nebo elegantní mušle svatojakubky. Ty byly i tehdy ale dost drahé, a tak vznikla jejich lahodná náhrada. Pro efekt se často podávala na skutečných lasturách svatojakubských mušlí.

Suroviny
pečené drůbeží, telecí nebo libové vepřové maso 500 g
máslo 3 lžíce
hladká mouka na zahuštění 2 lžíce
domácí vývar 500 g
česnek 1 stroužek
sušená majoránka 1 špetka
ančovička 1 filátko
žloutky 2 ks
strouhanka na posypání
sůl a čerstvě namletý pepř
hrubá sůl na pečení
nadrobno nasekaná hladkolistá petržel k podávání 2 lžíce
citron k podávání
Postup
1

Maso ručně nakrájejte nebo nasekejte co nejdrobněji (odolejte pokušení ho rozemlít nebo rozmixovat). Z másla a mouky připravte v mělkém kastrolu světlou jíšku, zřeďte ji vývarem a nechte trochu vychladnout. Pak do ní vmíchejte maso.

2

Do směsi vmíchejte petrželku, pepř, muškátový květ, majoránku, sardelku rozetřenou s trochou másla a dobře promíchejte. Na mírném stupni vařte asi 10 až 15 minut, až směs zhoustne.

3

Nechte ji opět trochu vychladnout, vmíchejte žloutky. Vláčnou směs naneste do lastur v nepříliš vysoké vrstvě, posypte strouhankou.

4

Plech posypte vyšším množstvím hrubé soli a posaďte do ní lastury (sůl zabrání jejich popraskání a rovnoměrně rozvede teplo). Vložte do trouby, zapněte ji na 180 °C a pak nechte směs zapékat 10 až 15 minut, až hezky zezlátne. Podávejte s dílky citronu k zakapání.

Hledáte inspiraci, jak připravit vánoční menu? Zde najdete nejzajímavější i tradiční recepty:

Článek

Česko-slovenský tradiční bramborový salát  Foto:

Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu všechny pěkně pohromadě!

Tradiční vánoční menu je u nás velmi zakořeněné a ve většině domácností zcela neměnné. Polévka je rybí nebo hrachová, jako hlavní jídlo se podává smažený kapr s...
Videa

reklama

reklama