Zapečená kaše se slaninou a pórkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Zapečená kaše se slaninou a pórkem Foto:
Zapečená kaše se slaninou a pórkem
Foto: isifa.com

Když nemáte pancettu, přidejte prorostlou slaninu nebo kostičky chorizo klobásy.

Suroviny
moučné brambory 1 kg
olivový olej 2 lžíce
cibule 1 ks
pórek, nakrájený na kolečka 500 g
pancetta 80 g
máslo 30 g
mléko (smetana nebo créme fraîche) 250 ml
vejce, vyšlehané 1 ks
čerstvá petrželka, nasekaná 1 hrst
uzená mletá paprika 1/2–1 lžičku
Gruyére nebo čedar sýr 100 g
Postup
1

Kousky brambor dejte do hrnce, nalijte na ně studenou vodu, osolte. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud nezměknou.

2

Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a pórek a přikryté smažte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud pórek nezměkne. Přidejte pancettu a smažte další 2–3 minuty. Předehřejte troubu na 190 °C, u plynové na stupeň 5.

3

Brambory nechte důkladně okapat a pak je vraťte zpět do prázdného hrnce a nechte je na mírném ohni osušit. Přidejte máslo a mléko nebo créme fraîche. Když mléko začne bublat, sundejte z plotny a brambory nahrubo rozšťouchejte. Přidejte vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.

4

Do bramborové hmoty vmíchejte směs cibule a pórku, petrželku, papriku a polovinu sýra. Přendejte do zapékací mísy a posypte zbytkem sýra. Pečte 35–40 minut, dokud směs nebude hezky hnědá.

5

Podávejte jen tak nebo se studeným masem nebo smaženými vejci.

Zapečená kaše se slaninou a pórkem Foto:

Zapečená kaše se slaninou a pórkem                                                                         Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama