Zapečená čekanka s parmskou šunkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Zapečená čekanka s parmskou šunkou Foto:
Zapečená čekanka s parmskou šunkou
Foto: isifa.com

Čekankové puky jsou neprávem opomíjenou zeleninou. Svěží, křupavé listy čekanky se hodí nejen do salátů. Protentokrát je zkuste proměnit v lahůdkový zapečený skvost.

Vybírejte pouze správně uskladněnou čekanku. Puky musí být schované pod neprůhlednou tmavou vrstvou, protože vlivem světla listy čekanky výrazně hořknou. Puky by měly mít světlou nažloutlou barvu, pokud vršky listů mají zelenou barvu, byly už vystaveny světlu a jsou hořké.

Suroviny
kuřecí vývar 300 ml
čekankové puky 4 ks
máslo 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
smetana 250 ml
hrubozrnná hořčice 1 vrchovatá lžička
nastrouhaný sýr (gruyere, madeland, cheddar nebo ementál) 200 g
sůl 1 špetka
čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

V kastrolu přiveďte k varu kuřecí vývar, vložte do něj čekanku a vařte 8 minut. Puky sceďte a nechte mírně vychladnout na papírové utěrce.

2

Mezitím připravte bešamel. Rozpusťe máslo, přidejte mouku a dobře promíchejte. Za stálého míchání pomalu přilijte smetanu, když omáčka začne houstnout strouhněte muškátový oříšek a přidejte hořčici. Osolte, opepřete a odstavte z ohně.

3

Každý čekankový puk zabalte do jednoho plátku parmské šunky. Vložte do zapékací misky, zalijte bešamelem a posypte strouhaným sýrem. Pečte 30-35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud sýr na povrchu nezezlátne.

Prima tip: Parmskou šunku můžete nahradit kvalitní vepřovou dušenou šunkou.

Zapečená čekanka s parmskou šunkou Foto: isifa.com

Zapečená čekanka s parmskou šunkou, Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama