Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi Foto:
Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi
Foto: Hermína / Prima

Karolína, domácí kuchařka, představila ve své kulinární show recept na zadělávané kuře. Je to taková jednodušší verze klasického kaldounu, rychlejší na přípravu a s výsledkem, který bude chutnat i dětem.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
malý květák 1 ks
naporcované kuře 1 ks
olej 2 lžíce
cibule 1 ks
hladká mouka 1 lžíce
sůl
vejce 1 ks
široké nudle k podávání
Postup
1

Květák rozebereme na růžičky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou tak aby byl ponořený, trošku osolíme a vaříme cca 5 minut, pak vypneme.

2

Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, na ní pak opečeme naporcované kuře, osolíme, trošku podlijeme vývarem z květáku a dusíme 3/4 hodiny na mírném plameni. Pak kuře vyndáme na teplé místo, vydušenou šťávu zaprášíme 1 lžící mouky, rozmícháme a minutku provaříme. V tuto chvíli můžeme z omáčky procedit cibulku, pokud ji tam nemáme rádi.

3

Potom slijeme vodu z květáku, květák dáme do omáčky, vrátíme tam i maso, přidáme trošku muškátového oříšku a společně dodusíme cca 3 minuty.

4

Strouhankové knedlíčky se k tomu hezky chuťově hodí, ale nemusí jich být moc – není to příloha, tou jsou až široké nudle. Rozmícháme si vajíčko se špetkou soli a vmícháváme do něj strouhanku tak dlouho, dokud nevznikne těstíčko, se kterým půjde dobře pracovat. Vyválíme z něj kouličky o velikosti většího vlašského ořechu. Vaříme v osolené vodě, stačí 8 minut. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky ke květáku.

5

Jako přílohu uvaříme normální široké nudle.

Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi Foto: Hermína / Prima

Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi. Foto: Hermína / Prima

S Klárou v kuchyni - portrét 1

S Klárou v kuchyni aneb tipy z redakce:

Kaldoun je už od dětství mé zamilované jídlo. Máma mi ho na mé přání dělá každoročně k narozeninám. V naší rodinné verzi je výhradně z kachních žaludků, které mají opravdu výjimečně dobré maso. Na rozdíl od Karolíny u nás do omáčky patří i smetana a nasekaná hladkolistá petržel, která nesmí chybět ani ve strouhankových knedlíčcích, které připravujeme podle "Sandtnerky". Nezbytný je květák a nudle jako příloha. I když někdy nudle vynechám a jím omáčku jen s květákem a knedlíčky jako takovou hustou polévku :)

Karolínin recept je sympaticky jednoduchý, ale já bych přece jen přidala trošku smetany, aby omáčka byla jemná a krémová a z kuřete bych sundala kůži, která stejně nedosahuje mých parametrů opečení. Možná bych i z kuřete rovnou maso obrala a natrhala na kusy přímo do omáčky.

Videa

reklama

reklama