Zadělávaná slepice

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zadělávaná slepice  Foto:
Zadělávaná slepice
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tradiční české jídlo představuje chutné slepičí maso v té nejlepší, a přitom jednoduché podobě. A proč slepice a ne kuře? Inu, slepice je prostě už vyzrálejší dáma a její maso je hutné, šťavnaté a v chuti zajímavější a mnohovrstevnatější.

Suroviny
slepice, uvařená doměkka + vývar 1 ks
máslo 30 g
sůl
uvařený květák, rozdělený na růžičky 1 ks
široké nudle nebo vařená rýže k podávání
hladkolistá petržel na ozdobu
Postup
1

Z másla nebo z tuku, který se usadil na povrchu slepičího vývaru při vaření, a mouky udělejte světlou jíšku.

2

Za stálého prošlehávání k ní vlijte slepičí vývar a vzniklou omáčku vařte mírným varem nejméně půl hodiny. Hotovou omáčku propasírujte do hluboké kulaté misky a dochuťte.

3

Jednotlivé porce slepice (pokud už vychladly, prohřejte ve vývaru) pak omáčkou přelévejte.

4

K takto připravené slepici přidejte uvařený květák. Jako příloha jsou dobré silnější vaječné nudle nebo rýže. Na talíři dozdobte nasekanou petrželkou.

PRIMA TIP: Ačkoli je pro slepici na smetaně, na paprice nebo takzvanou zadělávanou typické podávání s kůží a kostmi tak, jak se uvařila ve vývaru, nic nezkazíte vykostěním a nakrájením masa (bez kůže) na kousky a vmícháním do omáčky. Servírování i konzumace jídla bude mnohem jednodušší. Kosti i kůži můžete navíc ještě jednou vyvařit na slabší, málo tučný, ale přesto chutný vývar.

Zadělávaná slepice  Foto: Zadělávaná slepice; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Videa

reklama

reklama

\n