Zabaione zapečené s ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zabaione s ovocem Foto:
Zabaione s ovocem
Foto: Martin Škoda

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem, který obstojí i při výjimečné příležitosti..

Existuje celá škála variací – s různým ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra...

Suroviny
žloutky 6 ks
cukr krupice 4–5 lžic
bílé dezertní víno nebo sherry (nejlepší je marsala nebo vin santo) 4–5 lžic
směs čerstvého ovoce (maliny, jahody, borůvky)
lístky čerstvé máty
moučkový cukr 2 lžíce
Postup
1

Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stadia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu.

2

Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Prima tip: K vaření i k jídlu vám kuchař Martin Škoda doporučuje tuhle písníčku – Massive Attack: Teardrop.

Škoda nevařit, Foto: Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Osmmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a pro své vrstevníky napsal kuchařku plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

 

Videa

reklama

reklama