Výtečný mandlový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Výtečný mandlový dort  Foto:
Výtečný mandlový dort
Foto: Sladká první republika

Mandle bývaly za první republiky častou součástí moučníků a dortů. Dovážely se sem ze Španělska, Itálie a Chorvatska. V tomto dezertu naplno vynikne jejich něžná a zároveň výjimečná chuť.

Suroviny
Těsto:
máslo 200 g
žloutky z natvrdo uvařených vajec 9 ks
mleté mandle 120 g
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
mouka na vysypání formy a pomoučení
Náplň:
mleté mandle 140 g
nasekané mandle 50 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.

2

Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujte v tvárné těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístěte do připravené formy a prsty vymačkejte zvýšený okraj.

3

Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjměte a nechte zchladnout.

4

Na náplň ušlehejte smetanu dotuha. Mleté mandle promíchejte s cukrem a přidejte šlehačku. Náplň rozetřete na předpečený korpus a ozdobte nasekanými mandlemi.

PRIMA TIP: Těsto můžete udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třete s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválejte a upečte podle receptu.

Výtečný mandlový dort  Foto: Výtečný mandlový dort; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Videa

reklama

reklama