Výtečný koláč k čaji

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Výtečný koláč k čaji Foto:
Výtečný koláč k čaji
Foto: L.A.Creative

Přímo ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, známým z francouzské cukrařiny jako crème pâtissière, představující jeden z jejich pilířů.

Francouzské a vídeňské recepty silně ovlivňovaly zejména produkci v cukrárnách a řada našich kuchařů a cukrařů v období první republiky také absolvovala stáže v některém vídeňském či francouzském podniku.

Suroviny
Na těsto:
mouka 175 g
máslo 105 g
kůra z 1/2 citronu
Na žloutkový krém:
mléko 250 ml
vanilkový cukr 30 g
jablko 1/4 kg
Na sníh:
bílek 5 ks
vanilkový cukr 12 lžic
Postup
1

Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujte na křehké těsto – nejprve rozdrobte máslo do mouky na drobenku a pak vpracujte zbylé přísady.

2

Hned ho rozválejte válečkem na studeném plechu a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

3

Mezitím si připravte krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umíchejte ve vodní lázni do zhoustnutí a nechte ho vychladnout.

4

Na upečené těsto dejte polovinu tohoto krému, na něj položte vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřete vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

5

Teplotu trouby snížte na 140 °C a koláč zapečte do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájejte ho na úhledné čtverečky a podávejte. I ke kávě.

Výtečný koláč k čaji Foto:

Výtečný koláč k čaji, foto: L.A.Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Videa

reklama

reklama