Vyprošťovací česnečka s kroupami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vyprošťovací česnečka s kroupami Foto:
Vyprošťovací česnečka s kroupami
Foto: Slepičárna blog

Po bujarém večírku neexistuje snad nic lepšího. Pořádná porce horké polévky, která vás dostane z nepříjemné kocoviny. Obzvlášť před novoročními oslavami proto doporučujeme navařit celý hrnec hezky předem, třeba právě této vynikající česnečky. ;)

Článek

Nejlepší vyprošťovací polévky Foto:

Nejlepší vyprošťovací polévky, které zaručeně fungují!

Blíží se silvestrovské oslavy a s nimi je spjata konzumace nejen dobrého jídla, ale i pití. Pokud chcete Nový rok prožít v pohodě a bez následků, myslete na to už teď a...
Suroviny
zabijačkové ječné kroupy 100 g
uzená vepřová žebra 1 kg
cibule 2 ks
mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
vepřové sádlo 2 lžíce
brambory typu B 4 větší ks
česnek 8 stroužků
sušená majoránka 1 hrst
sůl, pepř
čerstvé oregano nebo majoránka
Můžete přidat:
nastrouhaný sýr (ementál)
krutony z chleba nebo rohlíků
ztracené vejce
Postup
1

Kroupy namočte den dopředu do vody, aby změkly.

2

Uvařte si vývar z uzených žeber. Žebra nakrájejte na menší kousky, přendejte do hrnce, zalijte vodou nad okraj masa a vařte asi 15 minut.

3

Poté slijte, zalijte zase vodou a přidejte jednu rozkrojenou cibuli, větší kousky očistěné mrkve, petržele a kousek oloupaného celeru. Přidejte bobkové listy, nové koření, pepř, tymián a sůl.

4

Vařte při nízké teplotě, nepřiklopené, asi hodinu. Poté sceďte vývar a oberte maso.

5

Namočené kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, dle návodu na obalu. V hrnci orestujte na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory.

6

Zalijte vývarem, přidejte prolisované stroužky česneku, majoránku a obrané uzené maso. Vařte do změknutí brambor, asi 20 minut.

7

Vmíchejte uvařené kroupy a dochuťte solí a pepřem. Ozdobte čerstvými lístky oregana nebo majoránky.

8

Až budete servírovat polévku, můžete na dno talířů nastrouhat sýr. Na stůl pak přidejte nasucho upečené krutony z chleba nebo rohlíků, do polévky můžete přidat i ztracené vejce.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Videa

reklama

reklama