Vypěstujte si pšeničný kvásek

Doba přípravy:
Vypěstujte si pšeničný kvásek Foto:
Vypěstujte si pšeničný kvásek
Foto: Kitchenette.cz

Dříve mě ani nenapadlo toužit po pšeničném kvásku, ale díky cestování jsem narazila na problém sehnat žitnou mouku, tak jsem se do toho pustila. Protože ani váhu nemám, je to kelímkové vydání, takže by se vám recept mohl hodit někde na chatě nebo když ji prostě nechcete vytahovat…

Jinak pokud máte kvásek žitný, je možné naučit ho pracovat s pšenicí, ale tento postup je pro ty, co by rádi vypěstovali ten pšeničný od nuly. Ve své podstatě se ale neliší od postupu na přípravu žitného, možná to jen může trvat déle.

Suroviny
med 1 lžička
jablečný ocet 1 lžička
voda 200 ml
pšeničná hladká nebo chlebová mouka (200 ml + na "krmení" 3x vrchovatá lžíce)
Postup
1

1. den Smíchejte kelímek 200 ml/140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml/200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.

2

2. den Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

3

3. den Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

4

4. den Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

5

5. den Kvásek by se měl už začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud příliš nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte "krmení" a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod kvásek hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech, jako je mouka, teplota, voda…

6

Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý (ne acetonově) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem, jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku.

Vypěstujte si pšeničný kvásek Foto: Kitchenette.cz

Vypěstujte si pšeničný kvásek. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

 

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

Videa

reklama

reklama