Vylítaní ptáčci s rýží

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vylítaní ptáčci s rýží  Foto:
Vylítaní ptáčci s rýží
Foto: David Turecký / Kuchařka pro supertátu

Přiznám se bez mučení – na rolády mě neužije. Ani ty masové ani piškotové. Prostě je s tím moc práce. Ale zase mám rád dobré španělské ptáčky a platí pro ně totéž, co pro má další oblíbená jídla – když je mám rád já, budu tím krmit i děti.

Z ptáčků zůstala kombinace surovin, ale hotové jídlo má uživatelsky příjemnější podobu. Mně se to líp vaří, jim se to líp jí, spokojenost zaručena.

Suroviny
velká cibule 1 ks
krůtí maso 500 g
kvalitní uzenina (např. párky s vysokým obsahem masa) 200 g
vejce uvařená natvrdo 3 ks
plnotučná hořčice 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
máslo 30 g
jasmínová rýže 180 g / 200 ml
olivový olej 3 lžíce
Postup
1

Začněte rýží. Troubu nastavte na 200 stupňů. Nasypejte rýži do velkého hrnce a zalijte ji hrníčkem a půl vody. Přidejte jednu lžičku soli a 3 lžíce olivového oleje. Za občasného míchání vařte, než se voda odpaří až na hladinu rýže. V tom okamžiku přikryjte hrnec pokličkou (hrnec ani poklička nesmí mít umělohmotná ouška!) a šoupněte to do rozehřáté trouby. Rýži pečte asi 20 minut. Za tu dobu akorát stihnete vypustit ptáčky z hnízda.

2

Cibuli, krůtí maso, uzeninu, nakládané okurky a slaninu nakrájejte na nudličky. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Přidejte do něj krůtí maso, lehce ho orestujte, přidejte cibuli, párky, slaninu a nechte chvíli opékat, aby slanina pustila tuk. Přidejte okurky a hořčici, osolte to a opepeřete. Poprašte hladkou moukou a promíchejte. Asi minutu restujte, aby se syrová mouka trochu zapražila, pak podlijte obsah pánve 100–200 ml vody, dalších 15 minut nechte vařit a občas promíchejte. Na závěr přidejte na čtvrtky nakrájená uvařená vajíčka. Pro zjemnění v omáčce rozmíchejte kousek studeného másla. Podávejte s právě dopečenou rýží.

3

Prima tip: Kopečky rýže tvarujte naběračkou nebo hrnečkem na espresso. Jen ho po každém kopečku vypláchněte studenou vodou, aby šla rýže dobře vyklopit.

Vylítaní ptáčci s rýží  Foto:

Vylítaní ptáčci s rýží, foto: David Turecký / Kuchařka pro supertátu

KUCHAŘKA PRO SUPERTÁTU

Kuchařka pro supertátu Foto:

Uvařit, uklidit, děcka zabavit a nezbláznit se!

Od autora Deníku muže na mateřské Ondry Holinky

Hlavně nepropadat panice! Jestli mám doma zůstat s třemi hladovými krky a večer i hladovou ženou, neztratit chlapskou podstatu, a ještě být dobrým tátou a manželem – to už chce promakanou rukojeť pro skvělýho tátu!“ A tady je – Kuchařka pro tatínky plná nadupaných receptů prověřených jedním z nich, opravdovým tátou. Kniha obsahuje nejen deset tematických kapitol, kdy táta vaří polívky, dělá svačinky i oblíbené omáčky a těstoviny, kdy se pořádně vytáhne před mámou i paní učitelkou, ale také zápisky z Ondrova deníku, v nichž se mimo jiné dozvíte, jak nepropadnout alkoholismu, jak vyřešit problémy a nevyžírat pořád dokola ledničku, jak uspat děti bez zpívání a neuspat u toho krásnou manželku a mnoho dalších zážitků z jeho šťastných i zoufalejších dní. A kniha dá prostor na psaní i dalším nešťastníkům.

Pevná vazba, ke každému receptu fotografie, deník táty na mateřské – prostor na psaní deníku pro další táty, prostor na vlepování fotografií, 180 stran, 499 Kč

Další originální recepty z této skvělé kuchařky nejdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama