Vydatná polévka z kořenové zeleniny s kroupami a kuřetem

Počet porcí: 6
Vydatná polévka z kořenové zeleniny s kroupami a kuřetem Foto:
Vydatná polévka z kořenové zeleniny s kroupami a kuřetem
Foto: isifa.com

Zima je ideální čas pro syté polévky, v kterých stojí lžíce. Vyzkoušejte polévku s variací kořenové zeleniny, kroupami a šťavnatým kuřecím masem.

Suroviny
kuřecí vývar 1500 ml
stehna s kostí a kůží, zbavená tuku 4 ks
větší cibule, oloupaná a najemno nasekaná 1 ks
menší bobkový list 2 ks
pár větviček tymiánu nebo rozmarýnu
kořenová zelenina: mrkev, tuřín, brukev, pastináky nebo kořeny petržele, celer 1 kg
řapíkatý celer 2 stonky
malé kroupy 150 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
čerstvá nasekaná zelená petrželka na ozdobu
Postup
1

Vývar uveďte do varu, přidejte do něj kuřecí stehna, cibuli a bylinky. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pobublávat asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.

2

Očistěte a oloupejte všechnu zimní zeleninu, dobře ořezejte hlízu celeru a vše nasekejte nadrobno. Vyndejte kuřecí maso děrovanou naběračkou a dejte ho stranou.

3

Všechnu zeleninu dejte do hrnce s vývarem, uveďte do varu a vmíchejte kroupy. Potom jej zakryjte, stáhněte oheň a nechte asi 30 minut pobublávat, dokud nebude zelenina měkká.

4

Mezitím sundejte kuřecí maso ze steheních kostí, natrhejte ho nebo nasekejte a ohřejte. Polévku dochuťte solí a pepřem a naběračkou rozdělte do dvou misek. Navrch posypte kousky kuřecího masa a ozdobte petrželkou. Podávejte s pořádnými kusy chleba.

Vydatná polévka z kořenové zeleniny s kroupami a kuřetem Foto: isifa.com

Vydatná polévka z kořenové zeleniny s kroupami a kuřetem. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama