Vydatná minestrone s pikantní klobásou a fazolemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Vydatná minestrone s pikantní klobásou a fazolemi  Foto:
Vydatná minestrone s pikantní klobásou a fazolemi
Foto: Běhejte rychle. Jezte pomalu.

Tuhle polévku můžete připravit z jakékoli zeleniny (zkuste přidat třeba špenát, kadeřávek nebo zelí), fazolí a masa, jaké máte po ruce. Pokud chcete jídlo bezlepkové, použijte těstoviny rýžové nebo quinoové. A vegetariáni vynechají klobásu a přidají větší porci oregana, česneku a chili.

Článek

Zimní polévky k večeři Foto:

12x husté zimní polévky k večeři

Husté, syté polévky prohlašujeme za nejlepší pokrm k večeři, zvlášť v zimním období. Jsou plné zeleniny, luštěnin, masa, a přesto jsou lehké, hřejivé a vysoce uspokojující :)
Suroviny
pikantní maso z italské klobásky zbavené střívka 340 g
řapíkatý celer nakrájený na plátky 3 řapíky
mrkev nakrájená na kolečka 3 ks
cibule, nasekaná 1 ks
česnek, drcený 3 stroužky
čerstvé oregano (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
mořská sůl
zeleninový vývar 8 šálků
cuketa, rozpůlená a nakrájená na plátky 3 ks (asi 750 g)
konzervovaná krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
bílé fazole, scezené a propláchnuté 1 plechovka (400 g)
sušené těstoviny penne 3 šálky
čerstvě strouhaný parmazán
Postup
1

Na středním ohni zahřejte velký hrnec se silným dnem. Přidejte maso z klobásy a opékejte – maso oddělujte vařečkou, dokud se nezbarví lehce dohněda, trvá to asi 3 minuty.

2

Přendejte maso z klobásy do malé misky a odložte stranou. Vylijte z hrnce téměř všechen tuk, který klobása pustila – ponechte asi jednu lžíci (nebo, pokud jste měli klobásu libovou, přidejte asi lžíci olivového oleje). Přidejte celer, mrkev, cibuli, česnek, oregano a 1/2 lžíce soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne – nesmí ale zhnědnout. Trvá to asi 5 minut.

3

Přidejte vývar, cuketu, rajčata, fazole, opečené maso z klobásy a zbývající 1 lžičku soli a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zakryté 25 až 30 minut. Ochutnejte, a pokud je třeba, ještě přisolte.

4

Mezitím v jiném hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Slijte a odstavte stranou.

5

Do každé polévkové misky vložte malou porci těstovin (asi 1/2 šálku). Na těstoviny nalijte polévku. Posypte parmazánem a podávejte.

6

Zbylé těstoviny nedávejte do zbytku polévky – těstoviny by se v ní rozmočily a polévka by byla kašovitá.

PRIMA TIP: Pokud potřebujete vzpruhu v podobě ještě větší porce zeleniny a pořádnou dávku vápníku a železa, přidejte na posledních 10 minut varu 3 šálky nasekaného kadeřávku nebo špenátu.

Vydatná minestrone s pikantní klobásou a fazolemi  Foto: Vydatná minestrone s pikantní klobásou a fazolemi; foto: Běhejte rychle. Jezte pomalu.

Běhejte rychle, jezte pomalu

Běhejte rychle. Jezte pomalu. Foto:

Shalane Flanaganová; Elyse Kopecky

Úspěšná maratonská běžkyně a zkušená šéfkuchařka spojily své síly. Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky jsou nejen dlouholetými kamarádkami, ale také autorkami společné kuchařky, která změní váš pohled na sportovní výživu. Zapomeňte na počítání kalorií, na posedlost zvýšenou konzumací bílkovin i na to, že tuk je váš nepřítel. Omezovat se dietou totiž opravdu neprospívá vašemu zdraví ani výkonnosti. Autorky vám dokážou, že tvrdý trénink výborně doplní výživné labužnické pokrmy, které vás přirozeně dostanou do špičkové formy. Kniha obsahuje více než stovku lákavých receptů na kvalitní jídla pro celý den, ale nechybí ani zajímavé postřehy a znalosti z oblasti výživy a příběhy plné inspirace. Všechny recepty jsou poctivě ověřené v praxi a jistě je ocení každý sportovec, který stojí o skvělý výkon, dobré zdraví a jedinečné labužnické zážitky. Vrcholový sport a vynikající jídlo mají jít ruku v ruce. Rozmazlujte se výtečnými pokrmy a projezte se ke skvělé kondici!

Vydalo nakladatelství Jota.

Videa

reklama

reklama