Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dršťková polévka z hlívy  Foto:
Dršťková polévka z hlívy
Foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Vegetariány a odpůrce drštěk odradí název, ale věřte, že tahle polévka je skutečně bez masa a výhradně z hlívy, superzdravé houby, která posiluje imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí. A to by byla škoda si ji nedat.

Článek

Sedlácká bramboračka Foto:

20 receptů pro milovníky houbových polévek

Jakmile odstartuje houbová sezona, je konverzační téma jasné! Rostou? A kde rostou? A co z nich vaříte? No přece brambračku s houbami :) Pokud patříte mezi milovníky hub,...
Suroviny
cibule 2 ks
řepkový olej 3 lžíce
sušená majoránka 2 lžíce
sladká mletá paprika 2 lžíce
chilli koření 1 špetka
zeleninový vývar (viz tip) 1 litr
hladká mouka 1–2 lžičky
česnek 2 stroužky
čerstvá majoránka 1 snítka
sůl
Postup
1

Hlívu nakrájejte na větší kousky, cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli, až mírně změkne, vsypte sušenou majoránku a hlívu, osolte a poduste 5–10 minut. Přisypte papriku a chilli, 2 minuty míchejte, zalijte vroucím vývarem a povařte doměkka.

2

Hlíva nikdy zcela nezměkne, stačí, když je trochu měkká. Mouku rozmíchejte v 50 ml vody a vlijte do polévky. Zamíchejte, povařte 5 minut a dochuťte utřeným česnekem se solí. Ozdobte čerstvou majoránkou.

PRIMA TIP: Na vývar povařte nejméně 1 hodinu 2 mrkve, 2 petržele, ½ celeru, kousek pórku, 1 cibuli, 1 rajče, špetku soli, 1 lžíci sušené petržele a 1 lžíci libečku v 1 l vody. Sceďte a použijte jako základ polévky.

Dršťková polévka z hlívy  Foto: Dršťková polévka z hlívy; foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové Foto:

Květa Fialová, Martin Slunečko

První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.

Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.

Článek

Špagety s hlívou a mozzarellou Foto:

Zařaďte do svého jídelníčku zdravou hlívu ústřičnou!

Hlívu ústřičnou můžete zkombinovat s masem, rybou, ale samozřejmě je skvělou ingrediencí do houbových salátů – s hříbky či houbou šitake funguje famózně.
Videa

reklama

reklama