Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny Foto:
Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny
Foto: isifa.com

Kořenová zelenina má skvělou chuť, která se vzájemně výborně doplňuje. Ačkoliv většinou zapékáme samotné brambory, je to škoda... Tentokrát je zkuste proložit i dalšími druhy zeleniny a uvidíte, jak milé překvapení to bude.

Suroviny
máslo 30 g
cibule, oloupaná, nakrájená na kolečka 2 ks
česnek, oloupaný, nakrájený na plátky 2 stroužky
celer (asi 500 g), okrájený, nařezaný na tenká kolečka 1 hlíza
tymián s odstraněnými stonky 4 větvičky
šalvěj, najemno nasekaná 4 listy
sůl
čerstvě namletý černý pepř
pastinák nebo kořeny petržele (asi 300 g) 2 ks
mrkev (asi 250 g) 3 ks
velké brambory (asi 600 g) 3 ks
horký zeleninový vývar 3/4 l
malé klobásky 24 ks
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C nebo plynovou na stupeň 6. Hrnec vymazejte trochou másla a nechte je rozpustit. Na mírném ohni duste cibuli asi 8 minut, potom přidejte česnek a duste dalších pár minut.

2

Mezitím nakrájejte celer na tenké plátky a vhoďte je do hrnce. Navrch posypte bylinkami a dušenou cibulí. Dobře dochuťte solí a pepřem. Podélně nakrájejte na tenko pastináky a mrkev, dejte je navrch směsi a posypte zbylými bylinkami, cibulí a ještě dochuťte solí a pepřem. Nahoru naaranžujte plátky brambor.

3

Do hrnce vlijte vývar, přikryjte jej fólií pomazanou máslem a pečte na jedné přihrádce v troubě 45 minut. Potom sundejte fólii a pečte odkryté dalších 45 minut, dokud nebude zelenina měkká a brambory opečené. Současně v troubě pečte klobásky asi 30 minut.

Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny Foto: isifa.com

Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama