Voňavý švestkový koláč s mandlovými lupínky

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–12
Voňavý švestkový koláč s mandlovými lupínky Foto:
Voňavý švestkový koláč s mandlovými lupínky
Foto: archiv Hollandia

Užijte si sezonu švestek a vyzkoušejte recept na šťavnatý koláč s ovocem a mandlovými lupínky. Aby byl koláč ještě lepší a sladší, můžete ho posypat strouhaným marcipánem.

Suroviny
vanilkový cukr 1 sáček
bílý jogurt (např. Hollandia) 200 g
vejce 3 ks
limeta 1 ks
olej 180 ml
vypeckované švestky asi 15 ks
Drobenka:
máslo 100 g
mandlové lupínky 100 g
Postup
1

Do mísy nalijte jogurt, přidejte vejce, olej a přisypte cukry. Krátce ručním šlehačem rozšlehejte, přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujte.

2

Následně do těsta vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto zpracujte co nejdříve.

3

Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijte zhruba polovinu těsta, na které naskládejte pokrájené švestky a zalijte zbylým těstem.

4

Posypte drobenkou, kterou jste si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Koláč pečte na 180 °C zhruba 45 minut.

Videa

reklama

reklama