Voňavý perník s citronovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Voňavý perník s citronovou polevou Foto:
Voňavý perník s citronovou polevou
Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kombinace hřejivého zázvoru a kyselého citronu se může někomu zdát neobvyklá, ale stojí za vyzkoušení. Poleva konzistence sirupu se do perníku vsákne a dodá mu tak vláčnost a chuť.

Můžete ho podávat k snídani nebo odpoledne ke svačině v doprovodu čaje nebo silné kávy a výborně chutná i teplý se zmrzlinou či šlehačkou na závěr oběda.

 

 

Suroviny
proužky citronové kůry na ozdobu (dle chuti)
Těsto:
nastrouhaný zázvor 3/4 lžíce
směs koření do perníku (skořice, nové koření, muškátový oříšek) 1 lžička
máslo 125 g
zlatý sirup 175 g
voda 125 ml
jedlá soda 1 a 1/4 lžičky
vejce pokojové teploty 1 ks
Citronová poleva:
cukr moučka, prosátý 125 g
citronová šťáva 2 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Mělký plech nebo formu o rozměrech 16 x 26 cm vymažte máslem a dno a delší strany vyložte jedním kusem pečicího papíru, který nechte přečnívat přes okraje.

2

Do středně velké mísy prosejte mouku, přidejte zázvor, koření a cukr a promíchejte vařečkou, abyste se zbavili veškerých hrudek. Ve středu suché směsi udělejte důlek.

3

Máslo nakrájejte do menšího hrnce, přilijte zlatý sirup a vodu a na středním stupni zahřívejte za občasného míchání vařečkou, dokud se máslo nerozpustí a směs se neprohřeje. Přimíchejte jedlou sodu a nechte směs vzkypět. Spolu s vejcem přilijte směs k suchým ingrediencím a vařečkou dobře promíchejte.

4

Hotové těsto přelijte do připravené formy a lžící uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu perníku nebude po vytažení suchá.

5

Mezitím připravte citronovou glazuru. Do středně velké misky prosejte moučkový cukr a promíchejte ho s citronovou šťávou dohladka.

6

Upečený perník vyndejte z trouby a položte formu na kovovou mřížku. Pomocí lžíce naneste na ještě teplý perník citronovou polevu a rovnoměrně ji rozetřete. Posypte ji proužky citronové kůry, pokud je používáte. Nechte vychladnout ve formě. Přečnívající pečicí papír použijte k snazšímu vyjmutí perníku z formy a jeho přenesení na prkýnko. Nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

PRIMA TIP: Proužky citronové kůry oloupejte škrabkou na zeleninu a seřízněte hořkou bílou část.

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 základních postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama