Voňavý chlebíček s hruškami

Doba přípravy:
Voňavý chlebíček s hruškami  Foto:
Voňavý chlebíček s hruškami
Foto: Good Mood Spoon

Pokud hledáte favorita s ideálním poměrem námaha/wow-efekt, je tenhle voňavý chlebíček jednoznačný vítěz. Jasná volba pro ty, kteří rádi perníkové buchty, i pro ty, kteří nedají dopustit na šťavnaté pečené ovoce.

Suroviny
zralé sladké hrušky 3 ks
hladká pšeničná mouka 1 hrnek
jedlá soda 1 lžička
mletá lněná semínka 1 vrchovatá lžíce
třtinový cukr 1/2 hrnku
mletá skořice 1 lžička
špetka strouhaného muškátového oříšku
pomerančová kůra (ideálně od DM Alnatura) 1 lžíce
sůl 1/4 lžičky
sójové (nebo jiné rostlinné) mléko 3/4 hrnku
citronová šťáva 1 lžička
vanilkový extrakt 1 lžička
melasa (lze vynechat) 1 lžíce
olej 1/2 hrnku
hrubě nastrouhaná jablka 1 hrnek (asi 3 menší jablka)
Postup
1

Nejdříve smíchejte rostlinné mléko spolu s citronovou šťávou. Dejte stranou a nechte odstát, dokud se nesrazí. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Do velké mísy prosejte mouku spolu se sodou a postupně přidejte všechny suché ingredience: cukr, lněná semínka, sůl, koření i pomerančovou kůru. Promíchejte metličkou.

3

Smíchejte i tekuté: mléko s citronem, olej, vanilkový extrakt, melasu.

4

Hrušky dobře omyjte a osušte, ale neloupejte. Při pečení by z nich mohla vytékat šťáva a naředit těsto. Důkladně smíchejte suché s tekutými ingrediencemi, nakonec vmíchejte i strouhaná jablka. Zpracovávejte jen tak dlouho, aby vzniklo trochu hustší lité těsto.

5

Formu na chlebíček (používám 25 x 12 cm) vymažte trochou oleje nebo kokosovým tukem a vyložte po dlouhé straně pásem pečicího papíru. Chlebíček pak půjde za přečnívající konce snadno vytáhnout. Vlijte těsto, uhlaďte a hrušky do těsta jednoduše posaďte (zatlačte je až na dno formy).

6

Pečte hodinu na spodní příčce. Po upečení troubu vypněte, neotevírejte a chlebíček nechte ještě 15 minut odpočívat. Po vytažení z trouby nechte ještě zcela vychladnout ve formě na roštu.

Voňavý chlebíček s hruškami  Foto: Good Moon Spoon

Voňavý chlebíček s hruškami. Foto: Good Mood Spoon

Good Moon Spoon

Ta nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátele stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Videa

reklama

reklama