Voňavé sušenky

Doba přípravy:
Počet porcí: 20–30 sušenek
Voňavé sušenky  Foto:
Voňavé sušenky
Foto: Sladké bary / David Turecký

Vánoce a medové perníčky jsou nerozlučná dvojka, která má tradici snad v každé domácnosti. Jsou však mezi námi tací, kteří mají alergii na med a skořici a pro ně tu máme recept na báječné voňavé sušenky s kakaem, kardamomem a s nezbytnou bílkovou polevou.

 

Suroviny
změklé máslo 225 g
klasický sirup na bázi cukru nebo sirup z agáve 35 g
vejce 1 ks
holandské kakao 25 g
sůl 3 g
čerstvě namletý kardamom 3 g
Na zdobení:
bílek ze středně velkého vejce 2 ks
cukr moučka, přesátý 500–600 g
trocha vody
citronová šťáva z půlky citronu – nemusí být
gelové potravinové barvy
Postup
1

Změklé máslo a cukr třete v robotu metlou na středním stupni zhruba 3 minuty. Poté do směsi zašlehejte vejce.

2

Mouku, kakao a sůl přesejte do druhé mísy. Vmíchejte kardamom. Vzniklou směs postupně zapracovávejte do máslové hmoty v robotu, až se všechny suroviny spojí do nelepivého těsta. Je-li třeba, přisypte trochu mouky.

3

Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rozdělte na tři díly. Každý zpracujte na bochánek a zabalený do fólie nechte přes noc odpočinout v ledničce.

4

Druhý den předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a plechy vyložte pečicím papírem. V sušenkovém těstě je hodně másla, proto vždy pracujte s jedním balíčkem. Těsto podsypte zespodu i seshora trochou mouky a na válu rozválejte na tloušťku 4 mm. Rychle vykrájejte tvary a přesuňte na plechy, ponechte 3–4 centimetry odstup. Plechy dejte ještě na 15 minut do lednice.

5

Pečte zhruba 10–12 minut podle velikosti. Upečené sušenky nechte pár minut chladnout na plechu a pak je přesuňte na mřížku zcela vychladnout. Přesuňte do vzduchotěsné nádoby, kde na vás počkají, než dostanete náladu si je nazdobit. Vydrží 7–10 dní. V mrazáku pak až měsíc.

6

Na polevu dejte do kuchyňského robota moučkový cukr a bílky. Nechte běžet na střední rychlost, dokud se nevytvoří hutnější kaše. Pokud je hmota příliš řídká, přisypejte zbylý cukr. Zvyšte rychlost a nechte ještě 5 minut šlehat. Podle potřeby přidejte pár kapek citronové šťávy, aby byla poleva lesklá.

7

Na zdobení sušenek se používá v lehce tekuté verzi, proto si do menší mističky odeberte potřebné množství základní polevy. Přidejte gelovou barvu, chcete-li. Po malých lžičkách přidávejte studenou vodu nebo citronovou šťávu a míchejte. Správnou konzistenci zjistíte jednoduchým trikem. Lžičkou naberte trochu polevy, cik cak jí pokapejte zbytek polevy v mističce a začněte počítat. Cákance by měly splynout se zbytkem polevy dohladka během cca 15 sekund.

8

Pak už stačí naplnit cukrářský sáček vybavený cukrářskou špičkou velikosti 2 na kreslení tvaru a jemných dekorů. Velikost 3 je skvělá na vyplňování větších ploch. Nazdobené sušenky nechte zaschnout alespoň 24 hodin.

Prima tipy pro dokonalé sušenky:

1) Po nazdobení sušenky polevou s ní jemně poklepejte, poleva se tak krásně uhladí.

2) Na drobné nerovnosti a rychlé vyhlazení vám pomůže párátko nebo speciální cukrářské udělátko s jehlou na konci.

3) Když budete své sušenky sušit studeným vzduchem před větrákem, budou usušené rychleji a krásně lesklé.

Voňavé sušenky  Foto:

Voňavé sušenky                                                                                     Foto: Sladké bary / David Turecký

Další recepty na báječné cukroví najdete v novém časopise Prima FRESH, který vychází 12. listopadu!

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...

SLADKÉ BARY

50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete

Sladké bary Foto:

Stáňa Mutlová

Naučte se péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně! Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Stániny sladké majstrštyky jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak. Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu. Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.

Vychází v listopadu 2014, doporučená MOC 499 Kč, vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama