Volarské šátečky

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 plech
Volarské šátečky  Foto:
Volarské šátečky
Foto: Sladká první republika

Hospodyně je skládaly svým mužům – soumarům – na dlouhé cesty po Zlaté stezce. Až do 18. století prožívaly Volary velký rozmach, protože byly jedinou zastávkou s možností přenocování na české straně. Šátečky se na cestování hodily více než koláče, protože z nich náplň nevypadávala.

Další lákavé recepty na dezerty a moučníky podle receptů z 1. republiky najdete v novém čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
Kvásek:
vlažné mléko 100 ml
cukr krupice 1 lžička
droždí 21 g (1/2 kostky)
Těsto:
mléko 100 ml
vejce 2 ks
špetka soli
cukr krupice 1 lžíce
rozpuštěné máslo 100 g
mouka na pomoučení
máslo na přelití
Náplň:
měkký tvaroh (z kostky) 300 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 sáček
špetka soli
Postup
1

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

2

V mléce rozšlehejte 1 vejce. Mouku osote, přidejte cukr, mléko s vejci, máslo a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 30 minut na teplém místě kynout.

3

Tvaroh rozmíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem a zlehka osolte.

4

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 5 mm, rozkrájejte ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a do jejich středu dejte tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složte dovnitř, přimáčkněte a nechte koláče ještě zhruba 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Šátečky potřete zbylým rozšlehaným vejcem, zakápněte máslem a pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut.

Volarské šátečky  Foto: Volarské šátečky; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Videa

reklama

reklama