Volarské koláčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 koláčků
Volarské koláčky Foto:
Volarské koláčky
Foto: Regionální kuchařka

Kdysi se jim říkalo také guladschen, dnes jsou známé spíše jako volarské koláče. Tradičně se plní tvarohem, nářečně nazývaným kaas.

Prachatický spisovatel Josef Messner o nich před 120 lety napsal, že „svou lahodnou chuť překonávají snad jen vlastními stejně pověstnými rozměry“. Kromě oněch velkých guladschen se na Šumavě tradičně připravují také menší koláčky se stejnou náplní.

Suroviny
mléko 200 ml
droždí 30 g
vejce 4 ks
máslo 150 g
cukr krupice 1 lžíce
rozinky 100 g
tvaroh 500 g
kůraz 1/2 citronu
Postup
1

Z vlažného mléka, droždí a cukru nechte na teplém místě vzejít kvásek. Potom jej smíchejte se dvěma rozšlehanými vejci, 100 g másla a moukou. Těsto důkladně propracujte a nechte vykynout.

2

Z tvarohu, rozinek, dvou zbylých vajec a trochy citronové kůry připravte náplň.

3

Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Těsto rozdělte na 15 stejných kousků, ty rozválejte do čtverečků a doprostřed každého z nich vložte kopeček náplně. Okraje přeložte směrem ke středu, konce cípů spojte, jako byste chtěli vytvořit šátečky, náplň vám vylézá skrze mezery mezi trojúhelníky.

5

Rozpusťte zbývajících 50 g másla. Koláčky pokapte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným perníkem.

6

Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.

Volarské koláčky Foto: Regionální kuchařka

Volarské koláčky. Foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Videa

reklama

reklama