Višňový koláč z jogurtového těsta

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Višňový koláč z jogurtového těsta  Foto:
Višňový koláč z jogurtového těsta
Foto: Kitchenette.cz

Letošní úroda třešní a višní není příliš povedená, ale pokud se vám podaří nasbírat alespoň na koláč, zkuste tento :) Je to rychlovka, která se vám za "tu námahu" odvděčí fantastickou chutí a vůní.

O recept se s námi podělila Markéta z food blogu Kitchenette.cz. A co k tomu poznamenala?

"Toto je recept, který u nás v rodině používáme už dlouho. Je velmi jednoduchý a rychlý. Vždycky frčel na chalupě, původně byl na celý plech (z jednoho velkého jogurtu Hollandia), ale protože máme rádi čerstvé pečivo, tak raději dělám menší koláč častěji …

Je dobré ho nechat vychladnout, tentokrát jsem nevydržela a rychle ho za tepla přesouvala na talíř :) Byť to na chuti nic nemění, trochu jsem mu uškodila na kráse, ten váš bude určitě krásnější a nadýchanější."

Višňový koláč z jogurtového těsta  Foto: Kitchenette.cz

Višňový koláč z jogurtového těsta. Foto: Kitchenette.cz

 

Suroviny
Těsto:
plnotučný bílý jogurt (bio hollandia) 200 ml
vejce 1 kus
hladká nebo špaldová mouka 120 g
vanilková esence
prášek do pečiva 2 lžičky
vyloupané višně 600 g
Posypka:
máslo 70 g
mouka (i celozrnná) 70 g
špetka soli
mletá skořice 1 lžička
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. Vypeckujte višně a nechte je na papírové utěrce osušit. Smíchejte všechny ingredience na posypku a ručně je zpracovávejte, dokud se nevytvoří klasická struktura drobenky.

2

Vymažte nebo pečicím papírem vyložte větší dortovou formu (já použila průměr 28 cm).

3

V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, rozetřete ho rovnoměrně na dno formy, posypejte višněmi nebo třešněmi a nakonec posypkou.

4

Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut, až těsto zezlátne.

Višňový koláč z jogurtového těsta  Foto: Kitchenette.cz

Višňový koláč z jogurtového těsta. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta PavlejeObjevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama