Višňový koláč se smetanovým krémem

Doba přípravy:
Višňový koláč se smetanovým krémem Foto:
Višňový koláč se smetanovým krémem
Foto: Pradobroty.cz

Krásně svěží koláč – výborné těsto, sladká náplň ze smetany a kyselé višně. Můžete ho upéct také s třešněmi, ale krém tolik neslaďte. Cukru uberte tak třetinu množství.

Další fantastické recepty s višněmi a třešněmi!

Článek

Rychlá hrníčková bublanina Foto:

16x třešně s višněmi

Už jste se pustili do pečení s třešněmi a višněmi? Ne? Tak hurá do toho! :)
Suroviny
Těsto:
máslo 90 g
vejce 1 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
Krém:
smetana ke šlehání 150 g
vanilkový extrakt 1 lžička
vejce 2 ks
višně 400 g
Postup
1

Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

2

Povolené máslo utřete s cukrem a následně vmíchejte i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypejte mouku a vypracujte těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžíci studené vody a zapracovat.

3

Těsto vmačkejte do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložte pečicím papírem, zasypejte fazolemi (nebo pečicími kameny) a dejte do vyhřáté trouby na 15 minut.

4

Zatímco se korpus předpéká, připravte si krém.

5

Krém: Višně omyjte, odstopkujte a vypeckujte.

6

Smetanu ke šlehání (tekutou, nešleháme ji), zakysanou smetanu, cukr, obě vejce a vanilkový extrakt vložte do mísy a metličkou v ruce zlehka spojte dohromady. Nijak zvlášť nešlehejte, ať se do krému nedostane příliš vzduchu.

7

Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndejte, odstraňte zátěž (fazole/kameny) a pečicí papír a případné bubliny propíchněte vidličkou. Na korpus nalijte připravený krém, vložte do něj višně (šťávu vykapanou z višní do koláče nedáváme) a koláč vraťte do trouby. Pečte dalších 40–50 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.

8

Koláč nechte zchladnout na mřížce a pak vychlaďte v lednici.

Višňový koláč se smetanovým krémem 2 Foto: Višňový koláč se smetanovým krémem; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama