Višňová a čokoládová babka

Doba přípravy:
Počet porcí: 7
Višňová a čokoládová babka Foto:
Višňová a čokoládová babka
Foto: Just Spice

V mnoha kuchyních, francouzské, polské, běloruské a koneckonců i české, najdete variaci skvělého pečiva, kterému my podle polské verze říkáme „babka“, prostě proto, že se nám ten název líbí. Jinak bude asi nejpravděpodobnější, že je původem z Francie.

Suroviny
sušené višně (můžete zkusit i brusinky) 150 g
tmavý rum 60 ml
hladká mouka + trocha na poprášení 335 g
sušené droždí 1 sáček
rozpuštěné máslo 95 g
vlažné mléko 95 ml
rozšlehaná vejce 3 ks
tmavá čokoláda (70%), nahrubo nasekaná 80 g
sůl 1/2 lžičky
Rumový sirup:
tmavý rum 85 ml
Postup
1

Nechte višně namočené v rumu alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.

2

Na těsto prosijte mouku a sůl do velké mísy a vmíchejte droždí. V jiné misce smíchejte mléko, máslo, cukr a vejce. Uprostřed mouky udělejte důlek, vlijte směs a zamíchejte těsto. Rukama ho hněťte, dokud nebude hladké a pružné. Přemístěte ho do lehce vymaštěné mísy, zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

3

Předehřejte troubu na 220 °C.

4

Vyklopte těsto na lehce pomoučenou plochu a rukama roztáhněte na obdélník zhruba 40 x 20 cm. Posypte čokoládou a višněmi tak, aby vám zbyl podél jedné dlouhé strany asi 2 cm široký volný okraj. Směrem od tohoto okraje těsto srolujte. Odkrojte případné nerovné konce a rozkrojte „roládu“ na 7 kusů.

5

Vymažte 20centimetrovou koláčovou formu (můžete použít i hlubší pánev, pokud se vám vejde do trouby). Dejte do ní kolečka těsta, opět přikryjte fólií a nechte ještě 30 minut kynout. Zvětší se a vyplní formu.

6

Dejte formu do trouby a hned stáhněte teplotu na 200 °C. Pečte 35 minut dozlatova.

7

Mezitím připravte rumový sirup smícháním rumu, cukru a 125 ml vody. Pomalu ho asi 10 minut za stálého míchání provařte. Nechte mírně zchladnout a lžící jím přelijte ještě horkou babku.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Vyzkoušejte i další moučníky s višněmi:

Recept

Višňový koláč z jogurtového těsta  Foto: Kitchenette.cz

Višňový koláč z jogurtového těsta

Letošní úroda třešní a višní není příliš povedená, ale pokud se vám podaří nasbírat alespoň na koláč, zkuste tento :) Je to rychlovka, která se vám za "tu námahu" odvděčí ...

Recept

Smažená zmrzlina

Smažená zmrzlina s horkými višněmi

Efektní dezert, kterým potěšíte hlavně děti, připravil šéfkuchař Titus Eliáš pro novou kuchařku Muži sobě.

Videa

reklama

reklama