Vinná klobása s cibuládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Vinná klobása s cibuládou Foto:
Vinná klobása s cibuládou
Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Fantastický a pro mnoho lidí velice oblíbený pokrm. Mluvíme o vinné klobáse, kterou pro vás tentokrát máme s receptem na cibuládu a jemný bramborový salát!

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
olivový olej 1 lžíce
červená cibule 4 ks
třtinový cukr 3 lžíce
červené víno 150 ml
sušený tymián 1 lžička
sůl, pepř
vinná klobása 500 g
hladká mouka 4 lžíce
řepkový olej na opékání
Jemný bramborový salát:
brambory typu A 500 g
vinný ocet 2 lžíce
sůl, pepř
vejce natvrdo 2 ks
hořčice 1/2 lžíce
kysaná smetana 100 ml
svazek pažitky nebo 1–2 jarní cibulky
Postup
1

Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte.

2

Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka – v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit.

3

Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.

4

V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy – nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar.

5

Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou.

6

Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

7

Jemný bramborový salát: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory.

8

Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky.

9

Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vznikne hladká pasta.

10

Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit – chuť by měla být dostatečně výrazná.

11

Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

Vinná klobása s cibuládou 2 Foto: Vinná klobása s cibuládou; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Článek

Špekáčky na černém pivu Foto:

22 neodolatelných jídel s uzeninami. Je libo klobásku, špekáček nebo párek?

Možná mají ne příliš dobrou pověst, ale ruku na srdce, dobrá uzenina je prostě skvělá. A pokud sáhnete po kvalitním výrobku, který je připraven z dobrého masa a prošel...
Videa

reklama

reklama