Vietnamský nudlový salát aneb rozbalené summer rolls

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vietnamský nudlový salát  Foto:
Vietnamský nudlový salát
Foto: All

Vietnamská kuchyně je aktuálně v Čechách velký hit. Pokud jste i vy propadli novým chutím, určitě vám přijde vhod recept na lehký svěží salát ze surovin, které znáte z oblíbených summer rolls, tedy nesmažených závitků.

Na čem v tomto salátu doopravdy nejvíc záleží, je zálivka. Ta chuťově jemné suroviny dokáže fantasticky spojit a oživit, proto se nebojte použít chilli. Tato verze salátu vychází z klasických závitků s krevetami, ale můžete použít třeba kořeněné plátky vepřového masa nebo kostky opečeného tofu.

 

Suroviny
rýžové vermicelli nudle (tenké vlasové) 1/2 balení
malá šalotka nakrájená na tenké plátky 1 ks
rostlinný olej 2 lžíce
čerstvé krevety (velikost 36–40), oloupané a očištěné 250 g
střední salátová okurka, oloupaná a nakájená na tenké nudličky 1 ks
velká mrkev, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
klíčky mungo 1 hrnek
opražené nesolené arašídy 1/3 hrnku
lístky čerstvé nebo thajské bazalky 1/3 hrnku
čerstvý koriandr 1/3 hrnku
čerstvá máta 1/3 hrnku
thajská červená chilli paprička nasekaná nadrobno 2 ks
čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
med 1 lžíce
rybí omáčka 6 lžic
rýžový ocet 1\ú3 hrnku
limetka nakrájená na klínky k podávání
Postup
1

Ve vařící vodě uvařte nudle, dokud nebudou al dente – na skus. Mělo by to trvat přibližně 4–5 minut. Nudle slejte přes cedník a propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte dobře okapat.

2

V malé pánvi nechte rozehřát olej a osmahněte na ní šalotku dozlatova. Přendejte ji na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk. Pánev otřete, přidejte trochu oleje a jemně osmahněte krevety až budou hotové – trvá to asi 3–4 minuty. Dejte je stranou vychladnout.

3

Zálivka: V malé misce spolu rozšlehejte rybí omáčku, med, rýžový vinný ocet, zázvor a mleté chilli papričky.

4

Salát: Ve velké míse spolu promíchejte rýžové nudle, okurku, klíčky mungo a mrkev. Nejlépe vám to půjde rukama :) Přidejte čerstvé bylinky a znovu promíchejte. Vršek posypejte osmaženou šalotkou a arašídy. Salát poklaďte připravenými krevetami (případně masem či tofu). Můžete servírovat takto, v rodinném stylu, nebo si připravte rovnou menší misky na jednotlivé porce. Teprve těsně před servírováním polejte salát zálivkou, aby se zbytečně nerozmáčel. Nebo dejte zálivku zvlášť do malé mističky, aby si každý strávník mohl salát ochutit podle své chuti. Nezapomeňte na limetkové klínky.

Vietnamský nudlový salát  Foto:

Videa

reklama

reklama