Věžička z uzeného tofu plněná středomořskou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Věžička z uzeného tofu plněná středomořskou zeleninou  Foto:
Věžička z uzeného tofu plněná středomořskou zeleninou
Foto: Vaření pro vegany

Šťavnatá a kořeněná: taková je zeleninová náplň spojující plátky tofu. Pokud s touto surovinou teprve začínáte, v této formě si na ní určitě pochutnáte.

Suroviny
Náplň:
střední lilek 1 ks
pastinák 150 g
červená nebo žlutá paprika 1 ks
cibule 2 ks
sůl
olivový olej 4 lžíce
česnek 1 stroužek
citron 1/2 ks
kapary 3 lžičky
Věžička z tofu:
citron 1 ks
zralé avokádo 2 ks
sůl
uzené tofu 4 bločky (po 200 g)
olivový olej 4 lžíce
Navíc:
pečicí papír
růžový pepř 2 lžičky
kapary na ozdobu
Postup
1

Troubu předehřejte na 225 stupňů (horkovzdušnou nastavte na 200). Lilek očistěte a rozčtvrťte. Pastináky očistěte a oloupejte. Papriku očistěte a omyjte. Připravenou zeleninu nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky.

2

Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, posypte lžičkou soli a pokapejte olivovým olejem. Kousky zeleniny rovnoměrně obalte v oleji. Pečte v horké troubě na středním roštu asi 20 minut. Na posledních 5 minut zapněte gril.

3

Vymačkejte citron. Avokáda rozpůlte, odstraňte pecky a dužinu uvolněte ze slupky. Dužinu nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a osolte.

4

Připravte si zeleninovou náplň. Z trouby vytáhněte pečenou zeleninu. Česnek oloupejte a vymačkejte polovinu citronu. Zeleninu s česnekem, citronovou šťávou, kapary a rajčatovým protlakem nahrubo rozmixujte.

5

Bločky tofu podélně rozčtvrťte. V pánvi rozpalte olivový olej a plátky tofu na středním plameni 4 minuty restujte.

6

Na čtyři talíře střídavě vrstvěte tofu, krémovou zeleninu a avokádo. Zakončete avokdem a ozdobte růžovým pepřem a kapary.

Věžička z uzeného tofu plněná středomořskou zeleninou  Foto: Věžička z uzeného tofu plněná středomořskou zeleninou , Foto: Vaření pro vegany

Vaření pro vegany Foto:

Vaření pro vegany

100 báječných receptů na celý den

Jak různorodá a pestrá je ve skutečnosti veganská kuchyně? Nicole Justová ve své knize ukazuje, že i bez masa, mléčných výrobků a vajec můžete jen s minimem námahy a času uvařit skvělá a chutná jídla.

Autorčiným heslem je: Veganem bez odpírání – ať už máte chuť na lehkou svačinku, vydatný oběd či hříšný dezert, stačí jen zalistovat knihou a vybrat si z nepřeberného množství inspirace.

Rolády, zeleninové pomazánky, kokosová mléčná rýže..., veganské vaření nikdy nebylo lákavější!

Vydalo nakladatelství IKAR

Videa

reklama

reklama