Větrníky

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 větrníků
Větrníky Foto:
Větrníky
Foto: Gurmet

Lahodný cukrářský výtvor má svůj vzor zřejmě ve francouzských profiteroles, ale v této podobě se stal naší typickou pochoutkou. Přípravu si nejlépe rozdělte do dvou dnů – krém i karamelová šlehačka potřebují čas na vychladnutí. Dokončení pak bude rychlé.

Luxusní odpalované těsto je hedvábně hebké a vláčné. Přitom jeho příprava zdaleka není složitá. Nebojte se ho vyzkoušet! A když se vám při stříkání na plech místo věnečků povedou spíš bobky, máte zmíněné francouzské „profiteroles“...

Suroviny
mléko 250 ml
sůl 1 špetka
máslo 90 g
vejce 3 ks
moučkový cukr na posypání
Krém:
plnotučné mléko 250 ml
vanilková esence (nebo vydlabaný vnitřek vanilkového lusku) 2 lžičky
Karamelová šlehačka:
smetana ke šlehání de luxe 350 ml
Postup
1

Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.

2

Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).

3

Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.

4

Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.

5

Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.

6

Vychladlé větrníky rozkrojte, naplňte vanilkovým krémem a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou. Nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.

7

Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.

8

Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150 ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky.

Větrníky Foto: Gurmet

Větrníky. Foto: Gurmet

 

Gurmet - březen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

březnovém čísle časopisu Gurmet najdete lahůdkové toulky po Středočeském kraji a kuchyni staré Prahy. Naučíme vás také to nejlepší bramborové těsto a jaké dobroty si z něj můžete sami připravit. Další díl seriálu Gurmet kolem světa vás zavede do Velké Británie, takže nejprve vás čeká nedělní oběd v anglickém stylu, při kterém vám nabídneme skvělý rostbíf či mraženou vinnou pěnu s portským.

Spojnicí mezi kuchyní této ostrovní země a Českem je pečicí nádoba značky Remoska, a my jsme se proto rozhodli inspirovat vás několika recepty, které speciálně pro remosku a její britské uživatelky upravila česká rodačka lady Milena Grenfell-Baines, jejíž životní příběh najdete v březnovém čísle také. Exkluzivně vám též přinášíme recepty ikonického britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama