Vepřový perkelt s nokedli

Doba přípravy:
Vepřový pörkölt s nokedli Foto:
Vepřový pörkölt s nokedli
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Tradiční maďarský perkelt můžete připravit vlastně z každého druhu masa: kuřecího, vepřového, skopového, hovězího a třeba i ze zvěřiny. Někde do něj přidávají česnek, někde i rajčatový protlak.

Suroviny
vepřová plec 1 kg
cibule 2 ks
rajče 1 ks
menší špičatá bílá a červená paprika po 1 ks
česnek 1–2 stroužky
sladká červená paprika 1 lžíce
pálivá červená paprika podle chuti
sádlo 1–2 lžíce
Nokedli:
vejce 2 ks
voda 3/4 hrnku
sůl 1/2 lžičky
Postup
1

Nakrájenou cibuli orestujte na sádle dohněda. Přihoďte na kostky nakrájené maso, orestujte ze všech stran, osolte, přisypte obě papriky, posekaný česnek, promíchejte a zalijte asi deckou vody.

2

Maso nesmí být potopené. Přiklopte a duste 40 minut. Podle potřeby malinko podlévejte, ale jen tak, aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidejte k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Duste ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.

3

Na nokedli dejte do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smíchejte vejce, vodu a sůl a postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto.

4

Buď můžete nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříte do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.

Vepřový pörkölt s nokedli 2 Foto: Vepřový perkelt s nokedli; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno Foto:

V kuchyni vždy otevřeno

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.

V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

Jak Andrea sama říká: „Na vaření mne baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“

Videa

reklama

reklama