Vepřový bůček marinovaný ve fíkovém balzamikovém krému se zelným salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vepřový bůček marinovaný v balzamiku  Foto:
Vepřový bůček marinovaný v balzamiku
Foto: archiv Kalamáta Papadimitriou

Šťavnatý bůček získá neuvěřetelně lahodnou chuť díky nevšední marinádě z ochuceného balzamikového krému. Ta při pečení nádherně zkaramelizuje a promění maso v nadpozemskou dobrotu. A protože je maso dost tučné, podávejte k němu lehčí přílohu, jako je třeba křupavý zelný salát.

Suroviny
vepřový bůček bez kosti 1 kg
balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou tmavý s příchutí fíků 7 lžic
česnek 2 stroužky
voda 100 ml
čerstvé bílé zelí 500 g
mrkev 1 ks
balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou bílý s pomerančem a citronem 3 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Bůček nakrájejte na plátky široké 1 cm a vložte do pekáče. Fíkový balzamikový krém smíchejte s rozdrceným česnekem, 100 ml vody, tymiánem, osolte a opepřete. Marinádu nalijte na maso, překryjte alobalem a nechte (nejlépe přes noc) marinovat.

2

Bůček pečte v troubě 45 minut na 170 °C, poté sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte za občasného obracení ještě asi 20 minut, až povrch zkaramelizuje.

3

Jako příloha se hodí čerstvý zelný salát s balzamikovým krémem s pomerančem a citronem: zelí nakrájejte najemno, mrkev nastrouhejte na tenké nudličky. Vše smíchejte s balzamikovým krémem, olejem a solí, nechte v chladničce asi 30 minut rozležet.

Vepřový bůček marinovaný v balzamiku  Foto:

Vepřový bůček marinovaný v balzamiku, foto: archiv Kalamáta Papadimitriou

Videa

reklama

reklama