Vepřové plněné meruňkami a piniemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Vepřové plněné meruňkami a piniemi Foto:
Vepřové plněné meruňkami a piniemi
Foto: profimedia.cz

Nezvyklá kombinace sladkých meruněk a oříšků se k vepřovému opravdu hodí. Podávejte s bramborem a sezonní zeleninou.

Suroviny
olivový olej 1 lžíce
cibule nakrájená najemno 1 ks
sušené meruňky nakrájené nahrubo 40 g
piniové oříšky, lehce opražené 25 g (1 balení)
čerstvá petrželka, posekaná 2 lžíce
sůl, pepř
malé vejce, prošlehané 1 ks
Vepřové:
vepřová pečeně, očištěná cca 900 g
olivový olej 1 lžíce
bílé víno 100 ml
Omáčka:
hladká mouka 2 lžičky
kuřecí vývar 400 ml
řecký jogurt 3 lžíce
hrubozrnná hořčice 1 lžíce
sůl, pepř
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Na pánvi lehce rozehřejte olej a restujte cibuli 4–5 minut doměkka. Ve velké míse smíchejte strouhanku, meruňky, piniové oříšky, petrželku a koření. Přisypejte orestovanou cibulku a vmíchejte vejce.

3

Rozdělte vepřové na polovinu, vytvořte v obou kusech kapsu a naplňte připravenou směsí. Oba kusy masa dejte k sobě a převažte provázkem, aby vše drželo pohromadě.

4

Rozehřejte olej v pánvi, poté vložte připravené vepřové a zatáhněte dohněda ze všech stran. Přendejte do pekáče, zalijte vínem a pečte v troubě asi 1 hodinu. Jakmile je maso hotové, přendejte ho na nahřátý talíř, zakryjte alobalem a udržujte v teple.

5

Pekáč se šťávou z masa přendejte na plotnu a vmíchejte do ní mouku. Postupně přilévejte vývar a povařte asi 5 minut, omáčka by měla začít houstnout. Přidejte jogurt, hořčici a dochuťte.

6

Vepřové nakrájejte na plátky a podávejte s připravenou omáčkou.

Vepřové plněné meruňkami a piniemi 2 Foto: Vepřové plněné meruňkami a piniemi; foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama