Vepřové plátky s pikantní omáčkou z červeného vína

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vepřové plátky s pikantní omáčkou z červeného vína Foto:
Vepřové plátky s pikantní omáčkou z červeného vína
Foto: isifa.com

Vepřové maso je v českých kuchyních stálicí. Tentokrát zkuste z kýty místo řízků udělat voňavou lahůdku s omáčkou, která dodá masu překvapivou orientální chuť.

Suroviny
vepřová kýta 700 g
sůl 1 špetka
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
olej 3 lžíce
badyán 3 hvězdičky
malá celá skořice 1 ks
suché červené víno 125 ml
vývar (může být i z kostky) 125 ml
cukr 1 špetka
dlouhozrnná rýže 120 g
čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
1

Vepřové maso nakrájejte na silnější plátky a jemně je naklepejte. Potřete solí a čerstvě mletým pepřem. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozehřejte část oleje a nechte cibuli i česnek zesklovatět, přidejte 2 badyány a skořici a krátce osmahněte. Zalijte červeným vínem a vývarem a v otevřeném hrnci zprudka vařte asi 5 minut, až se víno zredukuje a omáčka zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.

2

V pánvi rozehřejte zbývající olej a vepřové plátky na něm osmahněte z obou stran. Maso přendejte do omáčky a ještě 8–10 minut nechte dojít.

3

Rýži uvařte v osolené vodě s hvězdičkou badyánu. Do omáčky přidejte nasekaný koriandr a vyndejte z ní badyán a skořici. Servírujte rýži s masem politým omáčkou a pár lístky koriandru.

Videa

reklama

reklama