Vepřové pečené v mléce

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Vepřové pečené v mléce  Foto:
Vepřové pečené v mléce
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Léty (a francouzskou i italskou kuchyní) ověřený postup, jak z kusu obyčejného vepřového udělat nebeskou lahůdku. Mléko vepřové maso jednak zvláční a pak mu také dodá jemnou, jakoby mandlovou chuť. Samo se pak (ve spojení s citronem) vypeče do neuvěřitelně lahodné šťávy.

Recepty na další sváteční masové pečínky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
vepřové ramínko, plecko, kýta nebo pečínka 2 kg
olivový olej 2 lžíce
najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
plnotučné mléko 1 litr
nadrobno nakrájená šalotka 2 ks
česnek, nadrobno nakrájený 2 stroužky
semínka fenyklu 1/2 lžičky
několik kuliček černého pepře
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Maso vložte do zapékací formy nebo pekáčku a důkladně do něj vetřete olej, citronovou kůru a šťávu. Lehce, ale rovnoměrně osolte.

2

V kastrolu dejte vařit mléko s nakrájenou šalotkou, česnekem, tymiánem, semínky fenyklu a kuličkami pepře. Jakmile dojde k varu, mléko sejměte z plotýnky a vlijte na maso.

3

Vložte do trouby a nechte péct 3 hodiny, až bude maso úplně měkké. Každou hodinu maso obracejte. Nakonec ho nechte přikryté 20 minut odpočívat. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité vypečenou pikantní šťávou, ideálně s čerstvým bílým chlebem a pečeným zeleninovým fenyklem, který k této italské úpravě patří. Hodí se ale i rýže i brambory. A svěží zelený salát.

Vepřové pečené v mléce  Foto: Vepřové pečené v mléce; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Uložit

Videa

reklama

reklama