Vepřová roláda plněná broskvemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Vepřová roláda plněná broskvemi Foto:
Vepřová roláda plněná broskvemi
Foto: archiv Gurmet

Vytřete zrak všem „kreativcům“, jejichž vrcholným uměním jsou kuřecí prsa s broskví a plátkem eidamu.

Suroviny
vepřová pečeně 1 kg
broskve 4 ks
tymián 4 snítky
olej 2 lžíce
sůl
Glazura:
broskve 2 ks
hnědý cukr 2 lžíce
citronová šťáva 1 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 °C. Váleček masa v půli podélně prořízněte, ale nedokrojte až do konce. Rozložte ho jako knihu a klouby prstů maso naklepejte.

2

Všechny broskve (celkem 6) oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na kostičky nebo na malé tenké plátky. Dvě třetiny broskví vložte do misky a přisypte sůl, pepř a lístečky tymiánu. Směs naneste doprostřed masa a „knihu“ zavřete. Pečeni svažte provázkem tak, aby náplň neutekla a zůstala přesně uprostřed. Roládu rovněž ze všech stran osolte a opepřete.

3

GLAZURA: V kastrůlku přiveďte k varu půl hrnku vody, přidejte zbytek pokrájených broskví a cukr. Až se vše začne vařit, zmírněte plamen, povařte asi 4 minuty a odstavte.

4

V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran zprudka osmažte. Potom roládu přesuňte do pekáče, vložte do trouby a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 170 °C. Po další půlhodince maso potřete glazurou. Za dalších 5 minut maso vyndejte z trouby, přesuňte ho na talíř a šťávu, kterou pustilo, slijte do kastrůlku s glazurou. Maso nechte 10 minut stát, poté ho znovu glazurou potřete.

5

Pekáček, ve kterém se maso peklo, položte na sporák, nalijte do něj asi ¼ hrnku vody a deglazujte (omyjte připečené zbytky masa ze stěn nádoby). Takto vzniklou „omáčku“ opět nalijte do glazury a přiveďte k varu. Asi minutu ji povařte a nakonec dochuťte citronovou šťávou.

6

Z masové rolády odstraňte provázek a nakrájejte ji na plátky široké 1,5 cm. Maso podávejte teplé, přelité připravenou omáčkou, nebo za studena.

7

PRIMA TIP: Pokud si letní vaření neumíte představit bez sklenky vychlazeného chardonnay, podělte se i s ostatními – nalijte trochu do pekáčku a deglazujte ho vínem.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama