Vepřová pečeně na pivu

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Vepřová pečeně na pivu Foto:
Vepřová pečeně na pivu
Foto: isifa.com

Tradiční pečínka nikdy nezklame. Vyzkoušejte ji tentokrát ale netradičně připravit.

Suroviny
vykostěná vepřová kýta (asi 2 kg), můžete použít i plec 1 ks
pivo 1 l
černý pepř 8 kuliček
velká cibule, oloupaná a nařezaná na silnější plátky 3 ks
Směs na potírání:
vypečená šťáva 100 ml
meruňkový nebo broskvový džem 60 g
Dijonská hořčice na ochucení podle libosti 10 - 20 ml
Postup
1

Do hrnce dejte maso, pivo a koření, přiveďte k varu a nechte 30 minut probublávat. Potom nechte vychladnout.

2

Vyndejte maso z hrnce, ořízněte přebývající kůži a tuk, ostrým nožem maso nařízněte křížem krážem. Pekáč vymažte olejem, na dno položte cibuli a na ní maso. Zakryjte pokličkou nebo fólií a pečte 40 minut na 160 °C, potom zvyšte teplotu na 180 °C.

3

Vyšlehejte dohromady všechny ingredience na potírání. Mašlovačkou naneste směs na maso ze všech stran a pečte odkryté dalších asi 20 minut. Potom vyndejte pekáč z trouby, potřete maso zbývající směsí a pečte ještě 20 minut. Kontrolujte, zda se maso nebo šťáva nepřipékají.

4

PRIMA TIP: Kdyby to vypadalo, že se šťáva začne připékat, přidejte do pekáče ještě další tekutinu.

Vepřová pečeně na pivu Foto: isifa.com

Vepřová pečeně na pivu. Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama