Vepřová panenka v povidlové marinádě s rajčatovým dipem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Vepřová panenka v povidlové marinádě s rajčatovým dipem  Foto:
Vepřová panenka v povidlové marinádě s rajčatovým dipem
Foto: archiv Pražské řeznictví

Zajisté znáte recept na vepřovou panenku plněnou sušenými švestkami. Co se ale stane, když švestky v pozměněné podobě použijete do kořeněné marinády? Vytvoříte perfektní špízy, kterým neodolá žádný milovník šťavnaté vepřové panenky.

Článek

Špízy z vepřové krkovice  Foto:

25 receptů na šťavnatý špíz

Maso na špízu k letnímu grilování neodmyslitelně patří. Stejným způsobem můžete připravit i zeleninu, houby, ale také ovoce. Vybrali jsme pro vás několik receptů, které...
Suroviny
vepřová panenka (lze využít palce i špičky) 400–500 g
červená cibule 3 ks
Marináda:
švestková povidla 1 lžíce
olivový olej 2 lžíce
nové koření 4 kuličky
čerstvý rozmarýn, najemno nasekaný 1/2 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
Pečené brambory:
uvařené brambory ve slupce 400 g
olivový olej 2 lžíce
tymián
sůl a čerstvě namletý pepř
Rajčatový dip:
česnek 1 stroužek
rajčatový protlak 1 vrchovatá lžička
loupaná krájená rajčata 200 g
červené suché víno 100 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
Navíc:
barevné papriky, popř. další zelenina, bylinky a olej
Postup
1

Nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo čepelí nože. Vložte do misky spolu s rozmarýnem a promíchejte se špetkou soli, pepřem a povidly. Nařeďte olejem.

2

Panenku nakrájejte na kostky velké asi 3 cm a promíchejte s marinádou. Překryjte misku potravinářskou fólií a nechte přes noc marinovat.

3

Cibuli nakrájejte na klínky a odloupněte 4 svrchní vrstvy. Menší kousky ve středu dejte stranou na dip. Větší plátky rozdělte po dvou.

4

Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečicím papírem.

5

Brambory nakrájejte na klínky a v míse promíchejte s olejem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Rozprostřete na plech. Zeleninu také ochuťte a napíchejte na špejli nebo jehlu. Vložte společně do trouby. Pečte 20 minut.

6

Hned se pusťte do další práce. Maso napíchejte na jehlu nebo špejli střídavě s cibulí. Rozpalte pánev, potřete olejem a špízy zprudka opečte ze všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Vložte do trouby k bramborám a zelenině. Společně budete jídlo dopékat 10 minut.

7

Než se upečou špízy a brambory, připravte si dip. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na lžíci olivového oleje tak dlouho, dokud nezačne hnědnout. Přidejte najemno nasekaný česnek, protlak a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte tymián a zalijte drcenými rajčaty a vínem. Nechte odpařit do zhoustnutí.

PRIMA TIP: Vepřová panenka patří k nejjemnějším a nejlibovějším kouskům z vepřového. Její příprava je velice snadná. Ze široké části můžete připravovat medailonky a špičku, která vám zbyde, nakrájejte například na minutku na pánvi nebo na špízy.

Vepřová panenka v povidlové marinádě s rajčatovým dipem  Foto: Vepřová panenka v povidlové marinádě s rajčatovým dipem; foto: archiv Pražské řeznictví

Videa

reklama

reklama