Vepřová líčka s polentou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vepřová líčka s polentou Foto:
Vepřová líčka s polentou
Foto: Marek Bartoš / Kulinárium

Líčka jsou vemi jemné maso, které se dlouhým dušením promění v absolutní lahůdku, která se téměř rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte tentokrát vepřová líčka s kořenovou zeleninou a kukuřičnou polentou.

Vyzkoušejte i delikátní líčka telecí:

Recept

Telecí líčka s bramborovou kaší Foto:

Telecí líčka s bramborovou kaší

Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A...
Suroviny
Maso:
mrkev 2 ks
celer 300 g
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
rostlinný olej 3 lžíce
vepřová líčka 800 g
rajský protlak 2 lžíce
suché červené víno 300 ml
víno Marsala 150 ml
čerstvá majoránka 4 snítky
hovězí vývar 500 ml
studené máslo 50 g
řapíkatý celer 1 řapík
čerstvá majoránka 15 lístků
sůl a čerstvě namletý pepř
Polenta:
polenta 100 g
voda 200 g
mléko 200 ml
sůl
Postup
1

Jednu mrkev a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a zprudka v něm opečte osolená a opepřená líčka ze všech stran dohněda. Vyjměte je, do hrnce vlijte 1 lžíci oleje a orestujte na něm mrkev, celer a cibuli dotmava. Vsypte česnek a opečte ho dozlatova. Vlijte protlak a obě vína, nechte je vyvařit a vložte zpět líčka. Přidejte snítky majoránky, zalijte vývarem, přiklopte a duste doměkka, zhruba 3 hodiny.

2

Mezitím připravte polentu dle návodu na obalu. Vsypte ji do teplé vody s mlékem a uvařte do zhoustnutí. Množství tekutiny záleží na druhu polenty.

3

Maso vyjměte na talíř a uložte do trouby vyhřáté na 50 stupňů, aby zůstalo v teple. Omáčku přeceďte a svařte na požadovanou hustotu. Vmíchejte máslo, osolte a opepřete. Vraťte maso do omáčky a prohřejte.

4

Mezitím nakrájejte řapíkatý celer a zbylou mrkev na plátky a orestujte je na zbylém oleji doměkka. Na talíř rozdělte polentu a líčka s omáčkou a ozdobte opečenou zeleninou a lístky majoránky.

Kulinárium

Kulinárium Foto:

ZDENĚK POHLREICH

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha Kulinárium  najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Videa

reklama

reklama