Velikonoční věnečky

Doba přípravy:
Počet porcí: 6 ks
Velikonoční věnečky Foto:
Velikonoční věnečky
Foto: Johana Pošová

Různé věnce a pletence jsou na Velikonoce známým slavnostním pečivem od Ukrajiny přes Itálii až po Řecko. Tyhle malé věnečky jsou nejen dobré, ale výborně se hodí jako i jako výslužka pro koledníky.

Suroviny
instantní droždí 1 sáček
mléko, svařené a na pokojovou teplotu vychladlé 300 ml
špetka soli
změklé máslo 1/2 hrnku
rozšlehaná vejce 2 ks
cukr 1/2 hrnku
hladká mouka 3 a 1/2 hrnku
Dokončení:
rozšlehané vejce 1 ks
vejce, uvařená (nemusí být uvařená úplně natvrdo nebo dokonce vůbec, dodělají se při pečení) 6 ks
cukrářská posypka nebo podobné zdobení
Postup
1

Ručně nebo v robotu promíchejte droždí s teplým mlékem, solí, máslem, vejci a cukrem. Přidejte asi polovinu mouky a promíchejte dohladka. Postupně zapracovávejte zbylou mouku, až vznikne pevné těsto, které se už nelepí. Prohněťte ho dohladka, vložte do olejem vymazané mísy a přikryté nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – trvá to asi hodinu.

2

Těsto vybouchejte a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte na asi 30 cm dlouhý provázek a vždy po dvou je stočte a stočte do věnečku. Klaďte je na papírem vyložený plech, volně přikryjte a nechte znovu asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky pak potřete rozšlehaným vejcem, posypte je zvoleným zdobením a doprostřed vložte obarvené vejce či hnědé vejce. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut. Nechte je pak vychladnout na mřížce.

Další recepty na kynuté velikonoční sladkosti z celého světa najdete v aktuálním čísle čaopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Videa

reklama

reklama