Velikonoční polévka šmigrustovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Velikonoční polévka šmigrustovka  Foto:
Velikonoční polévka šmigrustovka
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

V některých částech Moravy znamená slovo šmigrust pomlázku a zvyky s ní spojené. Do polévky stejného jména přijde leccos vykoledovaného a zaručeně vyléčí i opičku stejného původu.

Suroviny
vývar z uzeného masa povařeného s 1 cibulí 1 litr
kousek uvařeného uzeného masa
papriková klobása (čabajka apod.) 1 ks
hladká mouka 1–2 lžíce
vejce uvařená natvrdo 4 ks
čerstvý křen, nastrouhaný
pažitka
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1

Ve vývaru nechte povařit na kolečka nakrájenou cibuli a klobásu asi 15 minut. Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a opět nechte alespoň 10 minut povařit.

2

Do talířů nebo misek vložte na kousky nakrájené maso, nakrájené natvrdo uvařená vejce a zalijte polévkou.

3

Ozdobte nastrouhaným křenem a nakrájenou pažitkou a je-li třeba (vývar z uzeného bývá dost slaný), polévku osolte a opepřete.

Velikonoční polévka šmigrustovka  Foto: Velikonoční polévka šmigrustovka, foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama