Vegetariánské lasagne

Doba přípravy:
Vegetariánské lasagne Foto:
Vegetariánské lasagne
Foto: Hodně domácí

Nejíte maso? Zkuste kombinaci žampionů a červené čočky a rázem máte na světě bezmasou variantu lasagní. Je pravda, že jsou náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to!

Těstoviny si můžete koupit již hotové – buď čerstvé, nebo sušené. Se sušenými to trvá déle, jelikož se musí předem uvařit, tak na to nezapomeňte!

Recept

Cuketové lasagne Foto:

Cuketové lasagne

Lasagne se obvykle plní hovězím masem, ale zavrhovat je nemusí ani vegetariáni. Stačí poupravit náplň a maso vyměnit třeba za cuketu.
Suroviny
žampiony 200 g
červená čočka 150 g
šalotka 1–2 ks
olivový olej nebo přepuštěné máslo
plechovka drcených rajčat
rajčatová šťáva 1/2 l
tymián
mletý pepř
sůl
česnek 2–3 stroužky
omáčka tamari 2 lžíce
kus strouhaného celeru
mrkev, nastrouhaná 1 ks
Bešamel:
máslo 2 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
smetana 250 ml
lahůdkové droždí 1 lžíce
sůl
šťáva z citronu
čedar 50 g
Poslední vrstva:
čedar 200 g
těstoviny lasagne (čerstvé nebo koupené sušené)
Postup
1

Neprve si uvařte omáčku. V kastrolu na tuku osmahněte postupně nastrouhaný celer, mrkev, šalotku, česnek a přidejte nadrobno nakrájené žampiony a červenou čočku.

2

Osolte, opepřete a spolu s bobkovým listem, tymiánem a drcenými rajčaty chvilku poduste. Přilijte rajčatovou omáčku a ochuťte omáčkou tamari. Popřípadě dosolte a opepřete.

3

Teď si nachystejte bešamel. V kastrolku si z másla a mouky udělejte světlou jíšku, pomalu vlijte smetanu, osolte a za neustálého míchání přiveďte k varu a chvilku povařte.

4

Ochuťte pepřem, lahůdkovým droždím, citronem a přisypte čedar. Bešamel má být jemný a hladký.

5

Vymažte zapékací misku máslem. Nejprve začněte omáčkou, na ni dejte bešamel, pak lasagne a tak postupně prokládejte a jako poslední přidejte omáčkou, na kterou nasypte strouhaný sýr a poklaďte nakrájenou mozzarellu.

6

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, do mírného zhnědnutí sýru.

Vegetariánské lasagne 2 Foto: Vegetariánské lasagne; foto: Hodně domácí

Hodně domácí blog

Hodně domácí Foto:

Svůj život jsem zasvětila fotografii. Fotím převážně lidi. Reklamy, svatby, rodinné focení, někdy i produktovou fotografii.

Během mé kariéry mě však dohnal můj životní styl a začala jsem mít zdravotní problémy. Měla jsem pocit, že možná už nebudu moct ani pracovat a to mě natolik vyděsilo, že jsem se rozhodla změnit život a stravovací návyky od základu. Mám rodinu, o kterou mě baví se starat, vařit jim domácí jídlo a tím je motivovat k tomu, aby se vydali stejnou cestou. Je to přesně tak, jak se říká: "Láska prochází žaludkem a jste to, co jíte."

Proto jsem se rozhodla, že se s vámi na blogu Hodně domácí podělím o mé recepty, které jsou jednoduché, nevyžadují příliš mnoho času a jsou především zdravé. Tedy většina.

Užijte si jich, stejně tak jako života!

Videa

reklama

reklama