Vegetariánská hlavička

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vegetariánská hlavička Foto:
Vegetariánská hlavička
Foto: archiv Gurmet

Tradiční velikonoční nádivku si nemusí odpírat ani vegetariáni. A pro ty, kteří nedají bez masa ani ránu, radíme použít místo tofu dušenou šunku nebo na kostičky nakrájené uzené maso.

Suroviny
houska 4 ks
vejce 4 ks
mléko 100 ml
smetana 30% 200 ml
čerstvý špenát 400 g
oregano 3 snítky
středně velká červená cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
máslo 1 lžíce
uzené tofu 250 g
máslo na vymazání pekáčku
sůl
Postup
1

Troubu rozehřejte na 190 °C. Housky nakrájejte na kostky a dejte je do mísy. Vajíčka prošlehejte v misce s mlékem a smetanou a zalijte jimi kostky housek. Nechte je 5 minut máčet. Zatím několikrát důkladně operte špenát a nechte ho na cedníku okapat. Ze snítek oregana otrhejte lístečky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2

Na pánvičce zahřejte máslo, a když začne pěnit a vonět, přidejte cibuli a smažte ji do světle zlata. Přisypte česnek a ještě minutu smažte na mírném ohni tak, aby příliš nezměnil barvu a nezhořkl.

3

Cibuli s česnekem nechte krátce zchladnout a poté je vmíchejte k houskám společně s tofu, nakrájeným na kostky, a s listy špenátu a oregana. Osolte a opepřete.

4

Pekáček vymažte máslem, přemístěte do něj nádivku a pečte ji v troubě asi 35 minut dočervena. Nádivku podávejte nakrájenou na řezy s vařenými bramborami posypanými pažitkou nebo s hlávkovým salátem.

5

Prima tip: Nahraďte špenát mladými kopřivami, ty jsou ještě svěžejší.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama