Veganský ukrajinský boršč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Veganský ukrajinský boršč  Foto:
Veganský ukrajinský boršč
Foto: Zeleninová kuchařka

Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází ze sousední Ukrajiny. Využívá červenou řepu a zelí, dvě podzimně-zimní zeleniny, které se v kuchyni spíše objevují jako příloha. Zdatně jim sekundují houby a fazole, které hravě zastoupí maso.

Článek

Ukrajinský boršč  Foto:

15 nejlepších receptů z červené řepy, které vás spolehlivě zahřejí

Červená řepa je takový malý zázrak! Nejenže na sebe dokáže strhnout pozornost díky své nepřehlédnutelné barvě a má výtečnou chuť, ale navíc je přímo nabitá zdraví...
Suroviny
velké bílé fazole 150 g
červená cibule 1 ks
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
zelená paprika 1 ks
nové koření 2 kličky
celý černý pepř 2 kuličky
sušený tymián 1 lžička
česnek 2 stroužky
tmavý třtinový cukr 2 lžíce
menší červená řepa 1 ks
čerstvé červené zelí 1 hrst (asi 100 g)
brambora 1 ks
sušené houby, nasekané 2 lžíce
jablečný ocet 2 lžíce
čerstvý kopr nebo hladkolistá petržel
sůl
Postup
1

Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka, zhruba 40 minut.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte na tenké plátky, papriku na proužky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, papriku a koření a osmažte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přilijte protlak a sójovou omáčku a restujte 5 minut.

3

Zalijte 2 l vody. Řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte, zelí nakrouhejte, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostky. Vsypte do hrnce, přidejte houby a zahřívejte k varu. Ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut.

4

Dochuťte solí, octem, případně cukrem, polévka by měla být sladkokyselá. Vmíchejte fazole a posypte nasekanými bylinkami.

Veganský ukrajinský boršč  Foto: Veganský ukrajinský boršč; foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka Foto: Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Videa

reklama

reklama