Variace na téma utopenců

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 sklenice o objemu 350 ml
Variace na téma utopenců  Foto:
Variace na téma utopenců
Foto: David Turecký pro Naložto

Utopenců není nikdy dost! A nikdy se nepřejí, protože možností, jak je naložit, je skoro víc než variací na nakládaný hermelín. Bacha si dejte jedině na špekáčky. Nebo tuhle starost přenechejte svému oblíbenému řezníkovi, který si zaslouží vaši důvěru.

Další originální recepty na nakládané dobroty z nové kuchařky Naložto najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
dobré špekáčky 3 ks
mini vídeňské párky 300 g
červená cibule 1 ks
šalotka 1 ks
papričky jalapeño 2 ks
nakládaný celer 2 lžíce
malé nakládané okurčičky 6 ks
perličkové cibulky, naložené 2 lžíce
nakládaná kapie 1 lžíce
hořčičné semínko 2 lžíce
nové koření 2 lžíce
čerstvý kopr 1 snítka
vlažná voda 200 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
vinný ocet 3 lžíce
bzenecký ocet 3 lžíce
Postup
1

Cibuli a šalotku oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Špekáčky a párečky vyloupněte ze střívek a podélně nařízněte.

2

Do špekáčků napěchujte nakládaný celer, do párečku nakrájenou šalotku. Připravte si dvě sklenice a každou uzeninu ukládejte do jedné z nich. Vrstvy párečků proložte nakládanými okurkami, cibulkami, čerstvým koprem a dvěma ze čtyř bobkových listů.

3

Špekáčky párujte s červenou cibulí, nakládanou kapií, novým kořením, hořčičným semínkem a zbylými dvěma bobkovými listy.

4

Nad nálevem si oddechněte, bude stejný pro obě varianty utopenců. Rozmíchejte sůl a pepř ve vlažné vodě, přidejte oba octy a řádně promíchejte. Zalijte obě sklenice asi 2 cm pod okraj, ale rozhodně tak, aby byly uzeniny ponořené. Sklenice pořádně uzavřete a nechte alespoň 3 dny uležet v lednici. Až pak je můžete prohlásit za utopené a spláchnout dobře vychlazeným pivem.

Variace na téma utopenců  Foto: Variace na téma utopenců; foto: David Turecký pro Naložto

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Videa

reklama

reklama