Vánoční poleno

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 roláda
Vánoční poleno  Foto:
Vánoční poleno
Foto: Johana Pošová

Nazdobená piškotová roláda v různých provedeních je součástí francouzského vánočního repertoáru a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Vy si jen dejte pozor, ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.

Suroviny
olej na potření plechu
velká vejce, žloutky a bílky oddělené 4 ks
cukr krupice 3/4 hrnku
mandlový extrakt 1/4 lžičky
hladká mouka 1/2 hrnku
sůl 1/4 lžičky
cukr moučka na poprášení
opražené mandlové lupínky 1/2 hrnku
případně marcipánové houbičky na ozdobu
Náplň:
prášková želatina 1 lžička
lískooříškový krém (typu nutella) 1/4 hrnku
cukr 1/4 hrnku
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech potřete olejem a vyložte papírem na pečení, který také lehce potřete olejem.

2

Ve velké míse ušlehejte žloutky s ½ hrnkem cukru do světlé a nadýchané směsi. Zašlehejte mandlový extrakt a mouku, jen aby se směs spojila (nepřešlehejte ji) a dejte stranou.

3

Elektrickými metlami ušlehejte bílky se solí do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr (vždy po 1 lžíci), až vznikne pevný lesklý sníh. Jednu třetinu sněhu zašlehejte ke žloutkové směsi a pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbylý sníh. Těsto rozetřete na plech a pečte 15 až 17 minut, až bude suché a na dotek pružné.

4

Těsto ihned vyjměte z trouby, okraje uvolněte nožem. Těsto poprašte cukrem, vyklopte na čistý pečicí papír a stáhněte původní papír, který bude nyní navrch. Z kratší strany roládu opatrně stočte i s papírem a švem dolů nechte 30 minut chladnout.

5

Na náplň dejte želatinu do 2 lžic studené vody v kastrůlku a nechte asi 5 minut stranou bobtnat. V míse utřete nutelu s ¼ hrnku smetany a dejte stranou. Želatinu pomalu zahřívejte a promíchejte, až se rozpustí, dejte stranou.

6

V míse ušlehejte zbylou smetanu do polotuha a za stálého šlehání přelijte ještě teplou rozpuštěnou želatinou (pokud vychladla, trochu ji ohřejte). Polovinu šlehačky zatřete do krému (zbylou budete roládu potírat).

7

Těsto opatrně rozbalte, potřete náplní a ponechte asi 1 cm okraj volný. Pak znovu opatrně od kratší strany stočte (tentokrát už bez papíru) a švem dolů položte na tác. Potřete zbylou šlehačkou a hustě posypte mandlovými lupínky. Nechte nejméně 2 hodiny v chladu. Před podáváním odkrojte vroubkovaným nožem okraje rolády, aby byla vidět náplň a případně ozdobte marcipánovými houbičkami.

Vánoční poleno  Foto: Vánoční poleno; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama