Vánočka s mandlemi a rozinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 vánočka
Vánočka s mandlemi a rozinkami  Foto:
Vánočka s mandlemi a rozinkami
Foto: archiv Tescoma

Tradiční vánočka k Vánocům patří už podle jména :) Pokud si na ni zatím netroufáte, zkuste to podle videoreceptu a zaručeně budete slavit úspěch...

Suroviny
máslo 250 g
droždí 80 g
rozinky 50 g
mandlové lupínky 50 g
mléko 500 ml
sůl 1 lžička
citronová kůra z 1 citronu
vejce na potírání 1 ks
Postup
1

Příprava kvásku: droždí rozdrobte do mísy, přidejte špetku cukru, přilijte 1 dl teplého mléka, zaprašte malým množstvím mouky a nechte na teplém místě kynout cca 15 minut.

2

Prosejte mouku, přidejte do ní sůl, vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, rozehřáté máslo s mlékem, rozšlehané žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte vykynutý kvásek a rozinky.

3

Těsto propracujte dohladka, až se přestane lepit na stěny mísy. Poté ho vyklopte z mísy na pomoučený vál, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 3 hodiny.

4

Z těsta rozválejte prameny a spleťte vánočku, kterou nechte na plechu ještě chvíli vykynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečete dalších cca 30 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíte vpíchnutím špejle do jejího středu. Špejle by neměla po vytažení lepit. Vánočku servírujte sypanou moučkovým cukrem.

Vánočka s mandlemi a rozinkami  Foto: Při přípravě vánočky oceníte kvalitní kuchyňské náčiní Tescoma. Skvělým pomocníkem je například mísa na kynuté těsto, univerzální a velmi skladný silikonový vál a praktická sypací dóza na moučkový cukr.

Článek

Soutěž s Tescomou o 3 poukazy v hodnotě 3000 Kč  Foto:

Soutěžte s Tescomou o 3x nákup v hodnotě 3000 Kč

TESCOMA fandí domácím potravinám z poctivých ingrediencí bez přidaných stabilizátorů, barviv a konzervantů. Trend výroby domácích potravin s nadšením uvítají všichni,...
Videa

reklama

reklama