Valašský kontrabáš

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Valašský kontrabáš  Foto:
Valašský kontrabáš
Foto: Večeře u Florentýny

Když smícháte šťouchané brambory, vařenou pohanku, česnek a majoránku, získáte jídlo, po kterém se utlučete, jak je dobré. Ale to ještě není konec kuchařského čarování, které vám s tímto receptem nabízíme.

Magickou přitažlivost večeře můžete ještě podtrhnout uzeným masem, kysaným zelím a sýrem. V ideálním případě samozřejmě brynzou.

Další recepty na teplé večeře od Florentýny najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
pohanka 200 g
sůl
větší mrkev 1 ks
brambory 1 kg
česnek 4 stroužky
větší cibule 1 ks
sušená majoránka 1 vrchovatá lžička
brynza nebo jiný chuťově výrazný sýr (např. čedar) 200 g
Postup
1

Pohanku přeberte, propláchněte v cedníku, vsypte do menšího kastrůlku a zalijte 500 ml vroucí vody. Osolte a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15 minut. Pohanka by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.

2

Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory. Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3–4 špalíčky. Obojí vařte společně v osolené vodě doměkka zhruba 10 až 12 minut.

3

Uzené maso nakrájejte na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do pánve vhoďte nejprve maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném stupni zahřívejte, až pustí tuk. Pokud použijete libové maso, přidejte 1 lžíci sádla. Zvyšte teplotu a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo. Vsypte cibuli a česnek, snižte na střední stupeň a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět.

4

Uvařenou mrkev vyjměte, nakrájejte na kostičky a přidejte k uzenému masu. Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo. Promíchejte dušenou pohanku s majoránkou, směs s uzeným masem, šťouchané brambory a okapané, případně i propláchnuté kysané zelí, bylo-li příliš kyselé. Rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem a podávejte.

PRIMA TIP: Jestliže nemáte rádi kyselejší jídla, nechte kysané zelí zvlášť a podávejte ho v samostatné misce jako salát. Jindy, pokud se v kuchyni chcete vyřádit, vložte pohankovo-bramborovou směs do pekáčku, posypte sýrem a zapékejte 20 minut při 200 °C. Zelí můžete vmíchat dovnitř nebo podávat zvlášť. Bez něj ale není toto jídlo úplné.

Valašský kontrabáš  Foto: Valašský kontrabáš; foto: Večeře u Florentýny

Večeře u Florentýny Foto:

VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Videa

reklama

reklama