Vacherin s brusinkovým rozvarem a malinami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Vacherin s brusinkovým rozvarem a malinami Foto:
Vacherin s brusinkovým rozvarem a malinami
Foto: Johana Pošová

Sladký vacherin připomíná stejnojmenný francouzský a švýcarský plísňový sýr, ale k sýru má opravdu daleko. Je to vlastně obří dvojitá sněhová pusinka podobná dortu Pavlova.

Suroviny
bílky 6 ks
cukr krupice 2,5 hrnku
vanilkový extrakt 2 lžičky
maizena 1 lžička
ocet 1 lžička
sušené brusinky 2 hrnky
sezonní ovoce
Postup
1

Troubu předehřejte na 100 °C. Na dva plechy položte pečicí papír a podle formy si na něj naznačte kruh. Bílky ušlehejte do polotuha, asi 2 minuty, motor nechte běžet a přisypte ¼ hrnku cukru, škrob a ocet. Pak po lžících přidávejte ještě 1 a ¼ hrnku cukru a vyšlehejte, až bude sníh tuhý a lesklý. Přidejte vanilkový extrakt.

2

Sníh rozdělte do naznačených kruhů, špachtlí vytáhněte do špiček. Pečte či spíše sušte asi 3 a ½ hodiny, po 30 minutách vyměňujte plechy mezi sebou.

3

Mezitím povařte brusinky v pomerančové šťávě a zbylém cukru, až budou měkké a nabobtnalé. Pusinky k sobě spojte a ozdobte ovocem a šlehačkou.

Vacherin s brusinkovým rozvarem a malinami Foto:

Vacherin s brusinkovým rozvarem a malinami, foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama