Uzená polévka s praženou krupicí

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Uzená polévka s praženou krupicí  Foto:
Uzená polévka s praženou krupicí
Foto: L.A.Creative

Tuto polévku s výraznou chutí si můžete připravit jen tak, jako součást víkendového oběda nebo využít uzený vývar a část masa, které vaříte pro jiný pokrm.

Suroviny
kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 80 g
máslo 20 g
krupice 40 g
sůl
hladkolistá petrželka
Jíška:
máslo 15 g
mouka 15 g
Postup
1

Maso dobře opláchněte, vložte do vroucí vody a vařte ho doměkka. Poté ho vyjměte, vývar přeceďte, je-li třeba, osolte, přidejte do něj na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici. Budete potřebovat asi 1 a půl litru vývaru. Část masa rozdělte na vlákna, zbytek použijte jinak.

2

Vařte jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělte vlákna masa, zalijte polévkou a ozdobte najemno nasekanou petrželkou.

Uzená polévka s praženou krupicí  Foto:

Uzená polévka s praženou krupicí, foto: L.A.Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Videa

reklama

reklama